Politika

SJEDNICA ZAKAZANA, RJEŠENJA NEMA: Želja HDZ-a za izbor Vukoje drži Parlament F BiH u blokadi

Nastavak četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazan je za 21. decembar, ali je pitanje da li će uopšte biti održan, odnosno i ako otpočne, kakve će odluke biti donesene, s obzirom na to da je zbog neodržavanja sjednica komisije federalni Parlament praktično u blokadi.

"Parlamentarna većina treba da promijeni sve komisije ili da promijeni samo dvije. Većina ima kapacitet da to uradi i u skladu sa procedurom. Mislim da je to jedina varijanta da Parlament profunkcioniše, druge nema", rekao je  Nijaz Helez, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kakva je situacija u federalnom Parlamentu možda najbolje govori činjenica da je sjednica, čiji je nastavak zakazan za srijedu, otpočela još ljetos, ali je prekinuta i pokušaji da se ona nastavi nisu urodili plodom.

Suština problema u radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Na njegovom imenovanju insistira HDZ, a podržavaju ga partneri u vlasti, odnosno stranke predvođene SDP-om. Da bi Vukoja bio imenovan, potrebno je da ga Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predloži Komisija za izbor i imenovanje, u kojoj vlast nema dovoljno ruku. Naime, ta komisija sastoji se od 11 članova i vladajuće stranke u njoj su imale većinu sve dok dva člana (Antonio Sesar i Feliks Vidović) iz HDZ-a nisu podnijela ostavke na poslaničke mandate. Bez ta dva člana Komisije stranke "trojke" i HDZ nemaju šest ruku i nemaju potrebnu većinu kako bi donijeli odluku da samo Marin bude predložen za sudiju Ustavnog suda BiH. Opozicija dolazak na sjednicu uslovljava time da se na listi kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, osim Marina, nađe još kandidata, na šta HDZ ne pristaje, strahujući da će neko drugi biti izabran.

Slična situacija je i u Zakonodavno-pravnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje opozicija takođe ne želi dati kvorum za rad i odlučivanje i to iz razloga što je na dnevnom redu izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Izmjenama tog poslovnika omogućilo bi se imenovanje Vukoje, ali i u značajnoj mjeri oduzele mogućnosti opoziciji da blokira i odugovlači sjednice Parlamenta.

"Što se tiče Zakonodavno-pravne komisije da se izbaci iz dnevnog reda izmjena i dopuna poslovnika, što bi dovelo do imenovanja Vukoje, mi ćemo ostale zakone ili podržati ili ne, ali pojavićemo se na sjednici", rekla je Jasmina Bišević Tokić, poslanica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a prenose federalni mediji.

Kako će se raspetljati situacija u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moglo bi biti poznato već u srijedu, za kada je zakazan nastavak 4. sjednice, međutim, u samom pozivu za sjednicu navedeno je da "ukoliko nadležna radna tijela nisu razmatrala neku od tačaka dnevnog reda, potrebno je da iste razmatraju prije sjednice".

S obzirom na to da već nekoliko puta sjednice zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska opozicionih poslanika nisu održane, pitanje je može li se sjednica uopšte nastaviti, s obzirom na to da tačke koje su na dnevnom redu nisu prošle nadležne komisije.

Još jedan od problema u radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je i ostavka  Mirjane Marinković Lepić na mjesto predsjedavajuće Predstavničkog doma, ali o toj ostavci takođe nije odlučivao federalni Parlament zbog blokade Komisije za izbor i imenovanje. Opozicionim poslanicima ova ostavka je sporna, a posebno iz razloga što Marinković Lepićeva i dalje aktivno učestvuje u sazivanju sjednica i kreiranju dnevnog reda.

Povezani članci