Politika

NIKAD VIŠE PARA U KANTONU: Veće plaće na budžetu, poljoprivreda i porodilje na čekanju

Srednjobosanski kanton dobio je budžet za 2023. godinu, u nikad većem iznosu od 305.700.000 maraka. Potvrdili su ga i zastupnici u kantonalnoj Skupštini, ocijenivši ga spojem socijalne i razvojne komponete u odnosu na realno stanje i potrebe. Najznačajnija novina je povećanje osnovice za obračun plaća uposlenih u javnom sektoru sa 330 na 363 marke, što će u konačnici značiti za 10% veće plaće.

Budžetom se nastoji zadržati finansijska stabilnost, kako je istaknuto, a planirano je i povećanje plaća za oko 5.5 hiljada uposlenih u javnom sektoru za 10%, a čiji troškovi su inače i najveća stavka za koju se izdvaja oko 179 miliona maraka ili 59% sredstava iz kantonalnog budžeta.

"On je za oko 11% veći od proračuna za 2022. godinu i ono što smo mi kao Vlada ocijenili da je ovo najbolji mogući balans između socijalne i razvojne komponente", navela je Mirjana Plavčić, ministrica finansija SBK-a.

"Razvojna se naravno oslikava kroz preko 20 miliona kapitalnih transfera, kroz povećanje sredstava za gospodarstvo, za poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, socijalno ugrožene osobe, braniteljsku populaciju", pojašnjava Dražen Matišić, predsjedavajući Skupštine SBK-a.

Uz nerealan način povećanja plaća, koje su funkcionerima više za oko 300, a prosvjetarima 120 maraka, iz opozicionih stranaka koje su bili protiv, kažu, nezadovoljni su i načinom raspodjele i trošenja novca suprotno kriterijima, te neusvajanjem njihovih amandmana.

"A koji se prije svega tiču izdvajanja za poljoprivredne podsticaje, i razvoj poljoprivrede, kao i ukidanje taksenih markica premija zdravstvenom osiguranju, ukidanja finansiranja političkih stranaka, da se povećaju naknade za majke porodilje. Pošto nisu uvaženi naši prijedlozi, mi smo bili protiv", kazao je zastupnik NiP-a u Skupštini SBK-a Haris Kaniža.

"Nismo zadovoljni generalno kako se implementiraju grantovi u ovom kantonu, jer je revizija federalna utvrdila da se odokativnom metodom, odnosno kako ministri, kako Vlada hoće dodjeljuju sredstva bez ikakvih kriterija", ističe zastupnik SDP-a i Skupštini SBK-a Senad Selimović.

Inače, uz značajna sredstva za ulaganje u rekonstrukciju školskih objekata, za podršku privredi budžetom kantona za ovu godinu predviđeno je 5 miliona, dok je podrška poljoprivrednoj proizvodnji planirana u iznosu od 2,4 miliona maraka.

Povezani članci