Politika

NEVJEROVATNO: Bradara bez imalo srama, nakon odbijanja ukidanja akcize na gorivo, grozna poruka građanima

Delegatkinja u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara (HDZ BiH) izjavila je u vezi usvajanja zakona o akcizama na gorivo da je jako teško donositi neprovodive zakone.

"Građani moraju znati da bi bilo nemoguće provesti taj zakon da smo ga usvojili u bilo kojem tekstu budući da nema tehničkih uvjeta", dodala je Bradara.

Kazala je da se mjere socijalne politike ne provode na takav način, ali da ima još vremena i da je danas usaglašavan tekst zakona o PDV-u, te da socijalnu politiku treba voditi s prihodovne strane.

Bradara je kazala da je inicijativa za smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković izazvana nezadovoljstvom klubova hrvatskog i srpskog naroda njenim radom "jer nije bio institucionalan i jer je provodila politiku samo jednog naroda i jedne stranke".

Podsjetimo, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Zakon o izmjenama Zakona o akcizama u BiH. Međutim, zakon je usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je Predstavnički dom usvojio ranije.

Delegati su usvojili amandman Dušanke Majkić (SNSD) kojim se ukidanje akciza ograničava na 30 dana. Za je glasalo osam delegata, protiv sedam, uz entitetsku i opću većinu.

Zastupnik Predstavničkog doma PSBiH Saša Magazinović (SDP) predstavljajući prijedlog zakona, pozvao je delegate da usvoje zakon bez amandmana, do čega nije došlo.

Za izmjene Zakona o akcizama glasalo je svih 15 delegata.

Formirana je i komisija koja će raditi na usaglašavanju ovog zakona. Iz Doma naroda predloženi su Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Ovaj zakonski prijedlog, koji se pred delegatima našao u drugom čitanju, u parlamentarnu proceduru su uputili poslanici SDP-a Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, a on podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva.

Predlagači su u obrazloženju naveli da bi, ukidanjem akcize, maloprodajna cijena dizel goriva bila niža za 35 feninga.

Da bi zakon bio usvojen, odnosno da bi akcize bile ukinute – što su tražile i vlade oba bh. entiteta, potrebno je da bude usvojen u identičnom tekstu u oba doma državnog parlamenta što nije učinjeno.

Povezani članci