Politika

BRADARA PUCA OD OPTIMIZMA: Vlast se brzo dogovora, za pomoć građanima ipak se čeka struka

Lidija Bradara iz HDZ-a koja se najavljuje kao nova predsjednica F BiH večeras je istakla problem konstituisanja Doma naroda F BiH kao kočnicu za bržu uspostavu vlasti u F BiH. Istakla je da će najvjerovatnije biti kandidat hrvatskog kluba za predsjednika odnosno potpredsjednika F BiH.

Tokom gostovanja na TV SA Bradara je izrazila optimizam da nova koalicija na državnom nivou donosi relaksaciju političkih odnosa što je kako kaže rezultiralo i jednim od najbržih imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH. Osim toga istakla je i da BIH po prvi put ima programsku koaliciju.

- ta pozitivna atmosfera se danas osjetila u parlamentu BiH Gospođa Krišto je imala ekspoze na koji je bilo manjih zamjerki, ali je evidentno da se nastavlja jedan konstruktivan odnos kakav smo imali i tokom pregovora. Ja očekujem da ćemo koncem sijećnja imati novo Vijeće ministara i da će ono preuzeti odgovornost za stanje u BiH, istakla je Bradara.

Kada je riječ o F BiH stvari su malo komplikovanije jer još nije okončan izbor Delegata u Dom naroda F BiH od čega zavisi i konstituisanje Doma naroda BiH.

- Nadam se da će kao i na državnom nivou prestati blokade i da ćemo nakon osam godina konačno dobiti novu vladu F BiH, poručila ke Bradara.

Istakla je optimizam u pogledu funkcionisanja koalicije HDZ-a i Osmorke bez obzira što je riječ o komplikovanim odnosima sa više stranaka  Nije se dublje upuštala u ocjene mnogu li koalicione odnose narušiti dešavanja poput odluke lidera SNSD-a Milorada Dodika da i dalje ignoriše presude Ustavnog suda BiH po pitanju knjiženja državne imovine..

- Jako je interesantno da se stalno vraćamo na iste teme. Stekla se praksa da svi uzimaju presude Ustavnog suda BiH kako im se dopadaju. Tako je sa presudom u slučaju Ljubić o kojoj većina najradije ne bi razgovorala. zato imate one koji likuju zbog presuda, i one koji bi da ih negiraju, a često postoji nerazumjevanje tih presuda, smatra Bradara.

Osvrnula se na perspektivnu i neperspektivnu vojnu imovinu istaknuvši da se treba povesti široka javna rasprava kako riješiti pitanje državne imovine jer vjeruje da se i knjiženje na općine može posmatrati kao zaštita državne imovine. Prema njenom mišljenju dio dilema se javlja zbog objekata koji su zapušteni i predstavljaju opasnost za građane.

Bradara je po pitanju plana za očuvanje standarda građana istakla da se već 2020 godine osjećalo kako se kriza priprema i da se ista najviše osjeti na ranjivim ekonomijama kao što je BiH.

- Struka treba odlučivati o tome šta su ispravne mjere. Ja mislim da mi nemamo jasne strategije niti minimum strategije na državnom nivou kako odgovoriti na krizu, kao što je učinila Mađarska. Ja imam osjećaj da je po pitanju inflacije puno špekulativnog i da su neke cijene neopravdano rasle, a da nemamo adekvatan zaštitni mehanizam. Mi ne znamo kapacitete domaće proizvodnje. Unutar HDZ ima spremna strategija iz koje se moraju izvući najvažnije stvari i vidjeti kakve će efekte dati., istakla je Bradara.

Priznala je da ljudi u Bih teško žive, ali vjeruje da relaksacija političkih odnosa može donijeti pozitivne promjene.

 

Povezani članci