Politika

NERAD JE ZA KRIŠTO USPJEH: Ovakav zamah BiH nije vidjela, EU je nepravedna

Iako je svakom laiku jasno da vlasti BiH ne ispunjavaju svoje evropske obaveze aktuelna vlast vidi napredak koji u EU ne vide. Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izrazila je žaljenje što BiH nije dobila zasluženu podršku kada je riječ o otvaranje pregovora sa EU, te istakla da su svi u BiH dali svoj maksimum koji, nažalost, u ovom trenutku Brisel nije prepoznao.

Krišto je u pismu Evropskom savjetu navela da se iskreno nada da ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije kako na nivou BiH, tako i na ostalim nivoima vlasti.

- Nadam se da ćemo biti u prilici i dalje da radimo sa istom efikasnošću kada je u pitanju sprovođenje neophodnih reformi - istakla je Krištova.

Ona je u pismu podsjetila na snažne iskorake koje je BiH napravila u ovoj godini, navodeći da je BiH prvi put u istoriji imala stoodstotnu usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

- U potpunosti sam bila uvjerena da će ovaj izuzetan rad institucija BiH u ovoj godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Evropskog savjeta i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovome geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU - navela je Krištova.

Ona je u prilog naporima u BiH ukazala da je samo ove sedmice Vijeće ministara BiH usvojio dva vrlo značajna materijala - Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, s prijedlogom delegacije za pregovore, i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Krištova je istakla da je tokom ove godine u Savjetu ministara usvojeno čak 10 prijedloga zakona, te da je ovaj saziv u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala.

Prema njenim riječima, samo iz navedene statistike jasno je da je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministara,BiH u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije ostvaren napredak.

Uprkos tome što BiH nije dobila datum za otvaranje pregovora, Krištova je naglasila da BiH nastavlja da radi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja evropskoj porodici, gdje joj je i mjesto, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

- Ono što mogu obećati je da ću lično, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, nastaviti rad istim neumornim tempom, svjesna da sve neophodne reforme trebaju nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam da ćemo svi nastaviti da vodimo dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenim dogovorima, kompromisima i konsenzusima -  istakla je Krištova.

Krištova je pismo uputila predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i članovima ovog tijela poviodom jučerašnje odluke da budu otvoreni pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH.

Mišel je saopštio juče da će BiH "morati da postigne viši stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU".

Povezani članci