Politika

KRIŠTO NEĆE KOD KOMŠIĆA: Tri razloga za ignorisanje, HDZ već upisao Bećirovićev glas

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Hrvatski mediji najavljuju da će Krišto ignorisati zahtjev člana Predsjedništva BiH Željke Komšića koji traži da kao mandatarka predstavi program rada. Komšića posebno interesuje njen plan za NATO integracije.

HDZ računa da će Krišto bez obzira na ignorisanje Komšića dobiti podršku druga dva člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović.

Krišto prema saznanjima hrvatskih medija ima tri razloga za ignorisanje Komšića. Prvi je nastavak priče da on nije legitimni predstavnik Hrvata, drugo HDZ je tvrdio da neće razgovarati s Komšićem i treće želi se pokazati da je njegova odluka o Krišto potpuno irelevantna.

Naime, Komšić može glasati protiv njezinog imenovanja, no da bi zaustavio odluku Predsjedništva, prema Ustavu BiH, morao bi se obratiti Hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, s tvrdnjom da njezino imenovanje ugrožava vitalni nacionalni interes Hrvatskog naroda. S pbzirom da HDUz kontrolira taj klub jasno je da Komšić ne bi trebao ulaziti u takvu avanturu.

Hrvatski mediji pod kontrolom HDZ-a tvrde da oni nikada nisu bili protiv NATO puta, ali i drže i priču predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića da je NATO put ustvari blokirao Komšić i SDA. Na demante koji stižu iz DF niko se ne osvrće.

 

Povezani članci