Politika

EKSKLUZIVNO O KANDIDATURI KRIŠTO: Komšić prije glasanja traži program rada, Bećirović na mukama

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražit će da prije glasanja o mandataru kandidatkinja Borjana Krišto (HDZ) članovima Predsjedništva BiH “predstavi i obrazloži svoj program, saznaje Ljudski.ba iz izvora bliskih Predsjedništvu BiH. Komšić ne može sam blokirati izbor Krišto za mandatara Vijeća ministara, ali njegov zahtjev ne bi trebao biti problem za Osmorku koja tvrdi da je riječ o programskoj koaliciji.

Već odavno se zna da će Borjana Krišto biti kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH. Nakon provjera sigurnosnih agencija odluku o tome mora donijeti Predsjedništvo BiH. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić traži od kolega u Predsjedništvu da prije odluke mandatarka predstavi i obrazloži svoj plan rada.

Predstavnici Osmorke, SNSD-a i HDZ jučer su i zvanično ovjerili koaliciju kao i sporazum o njenom djelovanju, pa bi bilo logično da Krišto na osnovu njega ima i plan svoga rada što bi trebala učiniti i na Predstavničkom domu koji potvrđuje imenovanje Vijeća ministara BiH.

Mandatara mogu predložiti dva člana Predsjedništva BiH i biće interesantno vidjeti hoće li to učiniti preglasavanjem ne poštujući zahtjev Komšića.Pod lupom javnosti će posebno biti ponašanje SDP-ovog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića od kojeg se ipak ne očekuje da slijepo slijedi sve poteze HDZ-a kao što to čini njihov vjerni koalicioni partner SNSD čiji predsjednik Milorad Dodik je od početka tvrdio da će te dvije stranke birati s kim će od muslimana činiti vlast.
Za Komšića su uvijek bile važne integracije BiH u NATO a što je preskočeno u koalicionom sporazumu nove parlamentarne većine.NATO ranije nikada nije bio sporan ni HDZ-u pa bi bilo interesantno prije imenovanja čuti zvanične stavove Krišto.

Povezani članci