Politika

NE SAM, DINO: Konaković aminovao "neprijateljski" defile, Ademović ga slabašno brani

U defileu u Prijedoru nisu učestvovali pripadnici Vojske Srbije nego kadeti vojne i policijske akademije, a na osnovu potpisanog sporazuma između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, rekao je zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović.

- U ovim situacijama kada kadeti sa uniformama, ali bez naoružanja ulaze na teritoriju BiH, neophodno je obavijestiti Ministarstvo inostranih poslova u Vijeću ministara, što je Republika Srbija i uradila -  naglasio je Goganović i poručio da neupućeni pojedinci iz političkog Sarajeva nepotrebno dižu tenzije i šire strah.

Poručio je da Republika Srbija nijednim svojim potezom nije urušila suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Iako je ova vijest izazvala uznemirenost kod povratnika, ali i ogorčenje velikog dijela javnosti u BiH ministar vanjskih poislova Elmedin Konakovać je tokom vikenda ostao nijem. Prije Goganovića na njegovu odgovornost ukazala je i Ambasada Srbije u BiH koja je potvrdila je da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dobio informaciju o ulasku Vojske Srbije u BiH, ali je očito tu informaciju zadržao za sebe i nije je proslijedio u Predsjedništvo BiH, nego samo graničnoj policiji BiH. Predsjedništvo BiH jedino ima ingerenciju odobriti ili uskratiti mogućnost ulaska stranih vojnika na teritorij BiH.

Umjesto šefa oglasio se potpredsjednik NIP-a. Njegova izjava prošarana je dozom brige za koordinaciju državnih institucija, ali i kritikom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i opozicije u F BiH.

- Ispravna je, s jedne strane, reakcija člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića povodom informacija o ulasku pripadnika Vojske Srbije u BiH, a koji traži istragu ovog incidenta. Međutim, držim da je pogrešna prva adresa kojoj se obraća. Kao član Predsjedništva s najvećim legitimitetom, u prvom koraku morao je sazvati čelnike Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i državnih sigurnosnih agencija BiH, i upoznati se sa situacijom i detaljima slučaja. Umjesto toga, preskakanjem nadležnih institucija i pozivom Visokom predstavniku za sastanak makar i nesvjesno pokazuje se izostanak koordinacije i institucionalnog djelovanja. Ako je i bilo propusta u procedurama, na koordinacijskom sastanku bi se brže ustanovili i pokrenuli potrebni proces, istakao je Ademović

Priznaje da koalicioni partneri Trojke ignorišu njegove zahtjeva da se razgovara o koordinaciji i zaštiti granice, ali krivca ne vidi u aktuelnoj vlasti.

Istine radi važno je spomenuti da je loše stanje granične službe BiH nastalo tokom deset zadnjih godina, tako da trenutna opozicija nema moralno pravo spočitavati predmetni slučaj kao nečiji propust. Moja je poruka svima: neka svako u okviru svojih nadležnosti radi svoj posao stručno i odgovorno, a u suočavanju s većim izazovima treba pristupati koordinirano, primarno u okviru institucija, a ne medija i ne u dnevno političkom kontekstu. Pitanje sigurnosti je isuviše ozbiljno i ne smije postati predmet politikantstva, navodi Ademović.

 

Povezani članci