Politika

NE DAJ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE: Magazinović i Borenović podižu buru u Strazburu

Oprečni stavovi izaslanika Bosne i Hercegovine.

Danas se u Strasbourgu izjašnjavamo o mišljenju o članstvu Kosova u Vijeću Evrope. Ako usvojimo ovo mišljenje stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara gdje države članice predstavljaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strasbourgu.

-Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osjete napredak u vladavini prava.

U samom mišljenju se navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Europe ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

Volio bih da i Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo sa ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju, poručio je državni parlamentarac Saša Magazinović.

Zanimljivo, suprotan stav Magazinoviću ima Branislav Borenović, lider PDP-a koji se također nalazi u izaslanstvu Bosne i Hercegovine u Strasbourgu.

-Kao član delegacije iz BiH, učestvovaću na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, na kojoj će jedna od najvažnijih tačaka biti izvještaj o aplikaciji tzv. Kosova za prijem u Savjet Evrope. Naravno, idem da glasam protiv izvještaja o prijemu takozvane države u ovo tijelo. Uopšte stavljanje na dnevni red izvještaja je bruka i sramota, kršenje bazičnih demokratskih principa, međunarodnog prava, udar na suverenitet države članice UN i još jedan strašan presedan. Presedan koji se sutra može obiti o glavu mnogim evropskim državama i dovesti do novih geopolitičkih turbulencija. Stavljanje na dnevni red izvještaja o aplikaciji tzv. Kosova za prijem u Savjet Evrope, bez ispunjenih i najosnovnijih uslova iz međunarodnih sporazuma je nevjerovatan postupak. Čak ni najosnovniji uslov, formiranje Zajednice srpskih opština, privremene prištinske vlasti odbijaju da ispune. Samo razmatranje ovog pitanja je civilizacijski sumrak i jasno ću u Strazburu, u razgovoru sa parlamentarcima iz drugih evropskih zemalja, istaći ove stavove, poručio je Borenović.

Povezani članci