Politika

NAPETO U HDZ-u: Ljekari bježe, dragovoljci bitku biju

Prema posljednjim informacijama Vlada HNK trebala bi uskoro biti formirana. SDA; SDP I HDZ su se dogovorili, ali tu nije kraj problemima. Burno je ovih dana zbog toga i unutar HDZ-a BiH, jer još uvijek nema odgovora na pitanje ko će biti ministri u dva resora: zdravstvu i ministarstvu branitelja.

Najsloženija je situacija u ministarstvu koje je nedavno napustio Goran Opsenica. Proteklih dana više ljekara je bilo na razgovorima u Središnjici HDZ-a, ali niti jedan nije pristao da sjedne na ovu “vruću” stolicu.

Naš izvor iz HDZ-a kaže da niko ne želi primiti na sebe odgovornost da bude “kišobran” za samovolju i mahinacije Ante Kvesića u SKB Mostar i Rade Bošnjaka koji iz sjene vuče sve konce u ZZO-u HNK.

Prema istom izvoru, ukoliko niko drugi ne bude pristao, na čelo ovog ministarstva ide najpoznatiji HDZ-ovac među kirurzima i najbolji kirurg među HDZ-ovcima, Ludvig Letica.

Nešto manje složena situacija, no nimalo manje napeta, je i oko imenovanja ministra branitelja. Tu se izdvajaju dva kandidata.

Jedan je Marin Ćorić, dragovoljac HVO od početka rata, ratni invalid, i, što je najvažnije, jedan od utemeljitelja HDZ-a BiH.

Njegovim imenovanjem, HDZ BiH bi pokazao da nije odustao od izvornih ideja na kojima je stranka utemeljena. Dakako niti od ljudi koji su iznijeli teret osnivanja HDZ-a BiH i obrane ovih prostora.

Drugi kandidat je Zvonimir Vidović koji je također imao zapaženu ratnu ulogu koju je dodatno unaprijedio i nakon rata kroz aktivnosti na pružanju pravne pomoći braniteljima, posebno optuženicima u Hagu.

Uz njega, kako saznajemo, stoje i Ilija Ile Vrljić i Petar Zelenika, što, u ovom slučaju, nikako nije nevažno. Vidović je i najbliži “šefu” i za njega kažu da je prvi do Dragana (kancelarija mu je odmah ispod Čovićeve).

Ko će biti konačan izbor, biće poznato danas, eventualno sutra, navodi naš izvor.

Povezani članci