Politika

MOSTARSKI ŠOK ZA OSMORKU: Sitarski ukazao na opasnost koju bi trebali izbjeći Hrvati

Previranja na bošnjačkoj političkoj sceni sve su jača. Nakon što su Stranka za BiH, NES i Za nove generacije napustila osmočlani bošnjački blok na državnoj razini, sada najjača stranka Osmorke, SDP BiH prijeti izlaskom iz koalicije ljuta na partnere jer nisu ispoštovali navodni dogovor po kojem je ova stranka trebala dobiti jednog izaslanika u hrvatskom, a jednog u bošnjačkom klubu Parlamenta BiH.

– Zabili su nam nož u leđa, kaže jedan od SDP-ovih dužnosnika, dobit će “brutalan odgovor Nikšića”, dodaje drugi.

Svađu i sukobe dodatno nastoji produbiti dužnosnici SDA- DF-a istovremeno ih optužujući za izdaju Bošnjaka i prodaju države, kako bi ih ogadili bošnjačkoj javnosti. Lider SDA Bakir Izetbegović ponavlja da bez ove stranke neće biti moguće formirati federalnu izvršnu vlast, te da njihov budući dopredsjednik FBiH Refik Lendo neće dati suglasnost na imenovanje Nermina Nikšića, kandidata Osmorke za federalnog premijera.

Za analitičara Instituta za društveno-politička istraživanja Milana Sitarskog očekivani su pokušaji SDA i DF-a da spriječe uspostavljanje funkcionalne vlasti na razini Federacije BiH kad već to nisu uspjele na državnoj.

-Premda očekivani, ti su pokušaji izrazito destruktivni, obzirom da te stranke sad inzistiraju upravo na mehanizmima zbog čijeg su korištenja druge aktere, prije svega hrvatske, optuživale za blokade, kaže Sitarski za Hrvatski Medijski Servis.

Po njegovu mišljenju najopasnije bi, međutim, bilo na takve postupke SDA i DF-a odgovoriti zaobilaženjem Bošnjačkog kluba iz izbora Bošnjačkog dopredsjednika FBiH, ili, pak, tog dopredsjednika isključiti iz davanja mandata za sastav federalne vlade.

Mogućno je, napominje sugovornik HMS-a, da bi pojedine stranke Osmorke bile sklone takvom „rješenju“, što iz nestrpljivosti za preuzimanjem vlasti, što iz opasne strateške orijentacije prema minimiziranju uloge klubova naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

-Zato stranke HNS-a BiH trebaju biti spremne i za prilagodbu mogućnoj novoj situaciji, u kojoj bi se NES i Stranka za BiH priključile SDA-u i DF-u, te time stvorile i novu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kaže Sitarski.

Razvoj situacije u tom smjeru, međutim, ne bi, po mišljenju sugovornika HMS-a, nipošto trebao ugroziti suradnju stranaka HNS-a BiH sa strankama Osmorke u novoizabranom Vijeću ministara BiH i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, već bi, naprotiv, hrvatske stranke trebale jasno staviti na znanje i partnerima iz Osmorke i cijeloj javnosti da bi takva njihova prilagodba bila iznuđena.

Moguće preslagivanje u FBiH

Situacija u kojoj je tako nešto uopće mogućno prouzročena je, podsjeća analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, i postupanjem nekih stranaka Osmorke, koje su za kantonalne skupštine kandidirale manji broj Bošnjaka nego što je pripadnika tog naroda u njihovom biračkom tijelu, te su SDA-u i DF-u donekle „poklonile“ većinu u Bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda.

-Zato bi u slučaju ostvarenja takvog scenarija strankama Osmorke bilo najmudrije ostati u vlasti na državnoj te u oporbi na entitetskoj razini, a zatim učinkovito ukazivati na destruktivno i nedosljedno ponašanje SDA i DF-a do lokalnih izbora, kada bi im se ukazala prilika za potpuno redefiniranje bošnjačke političke scene, smatra Sitarski. To uostalom, zaključuje, ne bi bio prvi slučaj postojanja različitih većina na državnoj i entitetskoj razini, obzirom da je slična situacija u Republici Srpskoj bila u mandatu 2014. -2018. godine./HMS/