Politika

MOSTARSKI OBRAČUN U HDZ-u: Stranački tajkuni izgubili bitku, novi predsjednik nije izabran na kavi

Održana je konstituirajuća sjednica novog saziva GO HDZ-a BiH Mostar na kojoj je za predsjednika najveće lokalne organizacije vladajuće hrvatske stranke u BiH izabran Marko Novak, vijećnik u mostarskom Gradskom vijeću, po struci dipl. ing. građevine, zaposlenik Elektroprivrede HZ HB.

Iako ovaj četrdesetjednogodišnjak slovi kao vrlo stručan i konstruktivan vijećnik, osobito kad je u pitanju zalaganje za infrastrukturne projekte i njihovu provedbu, njegov je dosadašnji rad u najvećoj mjeri prolazio ispod medijskog radara te za širu javnost ovaj izbor, ipak, predstavlja svojevrsno iznenađenje. To posebno dolazi do izražaja ako se ima u vidu da je Novak kao i njegovi najbliži saradnici (aktualni gradski vijećnici Stanko Ćosić, Damir Šunjić, Damir Knezović i nekadašnji zastupnik u federalnom Domu naroda Dario Pušić) izabran jednoglasno aklamacijom. To je samo po sebi bilo iznenađenje jer je na isti način izabran i Gradski odbor za razliku od dosadašnjih prilično burnih unutarstranačkih izbora, a prilikom kojih su na površinu redovito isplivavale međusobno suprotstavljene unutarstranačke struje.

Međutim, sudeći prema informacijama dobro informiranih krugova bliskih HDZ-u upravo se u tom, neobično dugom desetodnevnom intervalu između Skupštine i konstituirajuće sjednice na kojoj se bira rukovodstvo, odvijala prava mala drama. Svima koji prate zbivanja vezana uz mostarski HDZ BiH dobro je poznata ekipa ocvalih, ali još uvijek prilično utjecajnih članova stranke koji se najčešće okupljaju na svakodnevnim kavama u hotelu Mostar bistreći politička zbivanja, te koristeći bliskost s predsjednikom stranke Draganom Čovićem vrlo često imaju (ili su do sada imali) presudan utjecaj na kadrovska rješenja u Mostaru i HNK. Prethodnih se godina ustalilo nepisano pravilo da upravo ti kadrovici najprije filtriraju pa onda i izaberu kandidata kojeg bi “aminovao” predsjednik stranke.

Ovaj su put kao “gotovu stvar” predstavili poznatog mostarskog kirurga dr. Ludviga Leticu, člana još uvijek aktualnog saziva Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, koji trenutno obnaša dužnost direktora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH. Poznato je također da te “sive eminencije” nisu u ljubavi s mostarskim gradonačelnikom dr. Marijem Kordićem, što se osobito odnosi na vlasnika hotela Mostar i građevinskog poduzetnika Antu Vidačka, koji će teško prežaliti zatrpavanje famozne rupe preko puta hotela Mostar. Da ne širimo temu, Mostarci znaju o čemu je riječ.

Upravo je prijateljski i poslovni odnos dvojice liječnika trebao pomoći zacjeljivanju razdora na liniji hotel Mostar – dr. Kordić, ali gradonačelnik se, kazuju izvori bliski HDZ-u nije dao uvući u tu igru, te je cijeneći dosadašnji rad vijećnika Novaka posredovao između njega i dr. Letice, te je zahvaljujući tome isti i izabran bez velikih tenzija i dizanja prašine.

I na kraju, još jedna bitna činjenica: predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poslao je vrlo jasnu poruku na samoj izbornoj skupštini stavljajući do znanja da se neće miješati u proces odabira predsjedništva Gradskog odbora čime je, kažu upućeni, na suptilan način dao potporu kadrovskom podmlađivanju, ali ne dirigirano kao u nedavnoj prošlosti nego s ljudima koji su autentični i imaju potporu na terenu i stranačkoj bazi.

Nije nepoznato da je vrh stranke bio izrazito nezadovoljan izbornim rezultatima u Mostaru na prošlim Općim izborima što je rezultiralo jednim mandatom manje za tu stranku u HNK u odnosu na izbore prije četiri godine. Upravo to je koštalo pozicije elokventnog i ambicioznog Slavena Zeljku, koji unatoč nastojanjima nije uspio nadvladati unutarnja trvenja naslijeđena iz prošlosti.

Stoga izgleda realnom pretpostavka da se kombinacija upravo ovih činjenica pokazala dobitnom za Marka Novaka, koji će nakon preuzimanja ove užarene stolice morati ozbiljno zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s brojnim izazovima uoči lokalnih izbora u listopadu iduće godine. Oni koji ga poznaju hvale njegov način djelovanja, a hoće li i širu javnost uspjeti uvjeriti u isto saznat ćemo uskoro.

Povezani članci