Politika

MINISTRI IZ RS LJUTI ZBOG RAME: Opet napali SAD i Schmidta

Ministri iz RS-a u Vijeću ministara BiH nezadovoljni su načinom na koji organizovan prijem albanskog premijera Edija Rame.Ministri vanjske trgovine i sigurnost Staša Košarac i Nenad Nešić tvrde da su ministri iz RS-a "zaobiđeni" što je bila prilika da porema međunarodnoj zajednici pošalju nove otrovne strijelice.

Na sastanku sa albanskim premijerom u Vijeću ministara BiH učestvovali su predsjedavajuća Borjana Krišto i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, bez prisustva ministara iz RS-a koji smatraju da uobičajena praksa nalaže da na sastancima sa visokim zvaničnicima budu prisutni članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Iz kabineta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca i ministra sigurnosti Nenada Nešić kažu da iz Kabineta predsjedavajuće Krišto i protokola Vijeća ministara BiH nisu dobili poziv za učestvovanje na sastanku sa premijerom Albanije.

Košarac je rekao da je ovakav potez nekorektan i simptomatičan, budući da su  ministri iz RS-a na perfidan način isključeni sa sastanka.

On je dodao da albanski premijer nije imao priliku da čuje realan prikaz o odnosima u BiH, jer na sastanku nije bilo ministra iz Republike Srpske.

- Glas Republike Srpske se nije čuo, što je neprihvatljivo. Zaista mi nije poznato zašto su se kolege iz Vijeća ministara BiH odlučile za sastanak u takvom formatu. To u najmanju ruku nije korektno, jer ne odražava stvarno stanje i odnose u BiH. To nije bila delegacija Vijeća ministara BiH, već delegacija Federacije BiH - istakao je Košarac.

Prema njegovom mišljenju to je nastavak antidejtonske prakse isključivanja  predstavnika RS-a po uzoru na aktuelnu situaciju u Ustavnom sudu BiH.

- I šta na to kažu tobože brižni stranci, američki ambasador /Majkl/ Marfi i turista /Kristijan/ Šmit?! Šta kažu na to što se sa stranim delegacijama u Vijeću ministara BiH  i Predsjedništvu BiH sastaju samo predstavnici FBiH? Nismo čuli da negativno komentarišu, niti da osude očito kršenje Dejtona ili po svemu sudeći, to traže od predstavnika FBiH - poručio je Košarac.

On je dodao da je licemjerstvo i sramno djelovanje predstavnika dijela međunarodne zajednice u BiH odavno prevršilo svaku mjeru pristojnog ponašanja i diplomatskih normi.

- Iskoristićemo svaku priliku da svim regionalnim i svjetskim liderima iskažemo naše stavove o političkim kretanjima u BiH, malignim uticajima američkog ambasadora i turiste Šmita - naglasio je Košarac.

Osim sastanka u Vijeću ministara BiH  bez prisustva  ministra iz RS-a diplomatski kažu skandal desio se i u Predsjedništvu BiH, gdje se sa premijerom Albanije sastao samo bošnjački član Denis Bećirović..

Mediji iz RS-a ranije su objkavili da je Bećirović od dolaska albanskog premijera na sarajevski aerodrom, lobirao za ovaj sastanak, iako je znao da zvaničnim protokolom nije predviđen dolazak Rame u Predsjedništvo BiH.

Povezani članci