Politika

MEŠALIĆU NIŠTA NIJE JASNO: F BiH se zadužuje za čist zrak, a onkološki pacijenti na čekanju

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine večeras je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o predloženom zaduženju Federacije BiH od 46.100.000 eura za projekat unaprjeđenja kvaliteta zraka, prema sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Opozicija nije zadovoljna.

- Sredstva zajma  će se koristiti za unaprjeđenje kvalitete zraka u BiH usmjerenih na stambeni sektor i sektor urbane mobilnosti. lstovremeno, Projekat također ima za cilj postizanje utjecaja na razvoj kroz uključenje domaćinstava sa najnižim prihodima – navedeno je u materijalu koji je povodom ovog predloženog zaduženja poslanicima uputila Federalna vlada.

Više poslanika je potom je kazalo da nije dovoljno jasno kako će biti korišten novac od ovog zajma, zbog čega su neki predlagali odgodu izjašnjavanja o odluci, što nije uvaženo.

Nažalost, svaka sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nova je prevara za građane FBiH. Upravo, apsolutno bespotrebno je parlamentarna većina (SDP, NiP i Naša stranka) zajedno sa HDZ zadužila sve nas za cca. 200 miliona KM na 18 godina kod IRBD-a. Navodno se zadužuju radi “kvaliteta zraka” bez ikakvog plana i programa i “razvojne politike zdravstvenog sektora”, ma šta to značilo. Uprkos činjenici da je budžet FBiH stabilan i pun. A uz to niti jedan član Vlade FBiH nije prisutan na sjednici Parlamenta FBiH da nam objasni kako će se sredstva i gdje utrošiti. Niko nema pojma gdje će se novac utrošiti. Čak iako znamo da onkološki pacijenti traže 70 miliona KM u rebalansu za priliku da se liječe, tako zahtjev je ostao na obećanjima. Svaka vam čast “Trojkaši”, istakao je zastupnik DF-a Mahir Mešalić.

Rok otplate kredita za poboljšanje kvalitete zraka predviđen je na 31,5 godina, u šta je uračunat i osmogodišnji grace period.

U isplatnom periodu, rate glavnice i kamatu treba izmirivati 15. februara i 15. augusta svake godine, propisano je.

Povezani članci