Politika

DF NE TRPI UCJENE: Vlast u TK dogovorena, Mešalić zna s kim neće

Na poziv Stranke demokratskeakcije jučer su održani zvanični pregovori o formiranju nove parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu.Potvrdeno je ovo iz DF-a. Na razgovorima u sjedištu kantonalne SDA u Tuzli, prvo su došli predstavnici S BIH, a nakon toga DF i BH Socijaldemokrati.SDA ima usmeno uvjerenje Stranke za BIH da će participirati u vlasti, iako jeBijedić ranije kazao da su Socijaldemokrati i S BIH sklopili sporazum o zajedničkom djelovanju.

Kako saznajemo, nakon Bijedicevog izlaganja na pomenutom sastanku, da njegova stranka pregovara i sa PDA i NIP-om, reagovao je Mahir Mešalić koji je kazao da ne želi koaliciju sa BH Socijaldemokratama koji će u Skupstini TK imati dva zastupnika, a koji izmedu sebe nisu složni oko eventualnih koalicija.

- Ja sam rekao da ne želim danas bilo ko ucjenjuje pa tako iEnver Bijedić. Jasno sam kazao da mi u DF-u ne želimo koaliciju sa BH Socijaldemokratima. izričit je Mešalić.

SDA je ranije potvrdila da ima dovoljan broj ruku za formiranje skupštinske većine i Vlade TK.Sinoć nakon pregovora oko formiranja vlasti u TK, na svom Facebook profilu Midhat Čauševićiz SDA je napisao::"Prva trojka za Kanton, druga ćebiti za Federaciju, treća za d ržavu. Simbolično ilustrujući videom košarkaške reprezentacije BIH.

lako još uvijek nije potvrđeno koje će stranke činiti vlast u TK,iz pouzdanih izvora dolaze informacije da će to biti SDA, DF i S BiH koje imaju 19 ruku. DF insistira na programu kao što je imala Vlada ovog kantona u proteklih osam mjeseci.

Povezani članci