Politika

KUHA U TUZLI: Vladajuća SDA u novim problemima, SDP ide do kraja

Na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine ne prestaju političke kalkukacije, previranja, matematika i obračuni.

U Tuzlanskom kantonu intenzivirane su priče o novoj većini koji će predvoditi trenutno opozicioni SDP. U vladajućoj SDA priznaju da imaju unutarstranačkih problema, ali tvrde - većina je stabilna. No, hoće li nesuglasice unutar ove stranke, ipak, za krajnji rezultat imati gubitak vlasti u najmnogoljudnijem kantonu?

Svemu u prilog ide odgađanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona koja je bila zakazana za 25. septembar. Sjednica je odgođena sat prije održavanja na zahtjev predsjednika Kluba SDA zbog, kako je navedeno, nemogućnosti dolaska određenog broja zastupnika.

Nakon tog datuma, nova sjednica nije ni zakazana. U SDA su nam potvrdili da odgađanje sjednice nema veze s funkcionisanjem Skupštine i da priče o urušavanju većine dolaze od opozicionih stranaka, koje tim potezima žele narušiti sklad u vladajućim strankama. No, određene nesuglasice ipak postoje.

„Neko ima potrebu da u svoju sredinu donese više sredstava, projekata i aktivnosti, da opravda svoj mandat i mi to razumijemo i cijenimo. Ali sve te nesuglasice smo do sada rješavali na pravi način - komunikacijom“, ističe Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona (SDA).

Da nešto ne štima u skupštinskoj većini, potvrdili su nam i u SD-u, koji u Skupštini Tuzlanskog kantona djeluje sa SDA.

„Na početku samog imenovanja ovog saziva Vlade i skupštinske većine rekao sam da je to Vlada imenovana na osnovu interesa pojedinaca“, navodi Husein Tokić, zastupnik SD-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Određeni potezi vladajućih stranaka nisu u interesu građana, smatraju u PDA. Ovakvo ophođenje, tvrde, pokazuje samo jedno:

„Neozbiljnost, klimav pristup i labav odnos unutar same aktuelne većine u Skupštini Tuzlanskog kantona“, kaže Lejla Ćebić- Đerzić, zastupnica PDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Određene poteze Vlade Tuzlanskog kantona u SDP-u smatraju populističkim i neozbiljnim te da građane vode u propast, pogotovo one u vezi s upravljačkim pravima nad UKC-om Tuzla i Međunarodnim aerodromom Tuzla, koji zbog neozbiljnosti u poslovanju bilježi sve manji broj putnika.

„Logično bi bilo da se vrlo jasno kaže da ne može upravljati bez obzira na većinu i da podnese ostavku“, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, i dodaje da SDP radi na prekompoziciji i pravljenja nove većine, te da u ovoj stranci očekuju da će vrlo brzo imati konkretne rezultate.

„To je, očigledno, metod rada opozicije da se tim insinuacijama i pričama iz kuloara pokuša narušiti kohezija skupštinske većine, a činjenica je da ona funkcioniše“, poručuje Halilagić.

I dok u SDP-u kažu da trenutna većina nije stabilna, iz SDA, bez obzira na spomenute nesuglasice, tvrde da ta priča nije utemeljena.

Povezani članci