Politika

RASPAD ZENIČKOG SDP-a: Gradski vijećnici napuštaju stranku

Političke turbulencije u ZDK koje su rezultirale stvaranjem nove skupštinske većine predvođene SDA nastavljaju se potresom u SDP-u. Raskol je bio vidljiv već tokom sukoba vodstva KO SDP sa zeničkim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem što ih je i jedne i druge koštalo daljeg učešća u vlasti. Odluku da napušta SDP javno je objavio Aldin Begić i to nakon 26 godina, a sa njim i uže rukovodstvo općinske organizacije. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Nakon gotovo 26 godina članstva, odlučio sam da zajedno sa bivšim užim opštinskim rukovodstvom stranke među kojima su opštinski vijećnici Sprečo Enes i Šečić Hajrudin- Haki , te posljednji legalno izabran predsjednik opštinske organizacije SDP Doboj Jug, Maid Škiljo napustim SDP, koja nije stranka kakva se deklarativno predstavlja.

Na žalost, sve je samo ne demokratska, sto je pokazao i posljednji prtivstatutarni izbor predsjednika SDP BiH koji se okružio ljudima koje samo zanima vlastiti interes.

Kantonalna organizacija SDP a je na aparatima, nikad u očajnijem stanju, zahvaljujući kantonalnom predsjedniku, koji, ispostavilo se nije kompetentan da odgovori zadatku, okružen ljudima koji su zbog vlastitih interesa( ovdje mislim na predsjednika opštinskih organizacija Tesanj i Zavidovići), doveli do masovnog nezadovoljstva i odliva članova.

Ono sta znam je da nijedna opštinska organizacija , osim ove tri nabrojane nije zadovoljna trenutnim stanjem, a sto je kulminiralo nakon odluke da se ne ide na unutar stranačke izbore, odnosno da se zamrzne stanje do lokalnih izbora.

Iako smo bili siguro najjača opštinska organizacija SDP a u cijeloj državi u posljednjih 10 izbornih ciklusa po procentu osvojenih glasova koji se kretao izmedju 45 i 53 %( na opštim izborima 2018 godine osvojili čak 53% glasova, što nije zabilježeno nigdje prije toga), glavni odbor SDP a nam uvodi povjereništvo jer smo se glasno pobunili protiv samovolje gore nabrojanih, a sve u cilju da bi popunili liste za izbore svojim ljudima sto je rezultiralo padom broja glasova na izborima 2022 za preko 50 %. na području naše opštine.

Ne bih ni da pominjem, katastrofalne stvari u vođenju države, federacije i kantona, sto je rezultiralo i padom kantonalne vlade Ze-Do kantona, o čemu bi se moglo na dugo i naširoko pričati. BIilo kako bilo, ne vidim se više u ovoj stranci, i od danas zajedno sa gore pomenutim vijećnicima, u općinskom vijeću ću djelovati u samostalnom,nezavisnom klubu vijećnika.

Povezani članci