Politika

KRIV JE: Sud BiH osudio bivšeg ministra Cikotića

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je oglasilo krivim Selmu Cikotića za zloupotrebu položaja ili ovlasti, koje je, prema presudi, počinio kao službena osoba u organima izvršne vlasti u institucijama BiH, odnosno u svojstvu ministra odbrane BiH, te ga prvostepeno osudilo na tri godine zatvora.

Kako je Sud utvrdio, Cikotić je od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim njemu poznatim osobama s ciljem pribavljanja koristi, iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi 'Scout' iz Zagreba, koja je trebala otkupiti određene količine viškova zastarjele opreme, municije i naoružanja iz BiH, a čime je u konačnici oštećen Budžet BiH.

Prema prvostepenoj presudi, okrivljeni je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine, zaključio četiri aneksa na osnovni ugovor o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije koje su 2003. i 2004. godine potpisala tadašnja entitetska ministarstva odbrane.

Kako je kazao predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirsad Strika, Cikotić je, između ostalog, potpisao određen broj odluka/rješenja o odobravanju isporuka, odnosno zamjene robe, koja nije bila predmet osnovnog ugovora, na način da su pritom povećavane količine sredstava noveije proizvodnje, koja su u to vrijeme bila tražena na tržištu, a što je bilo u interesu kupca - firme Scout.

Sud je, nakon ocjene provedenih dokaza, utvrdio kako je optužba dokazala tužbene navode, te poklonio vjeru u nalaz vještaka za odbrambene tehnologije - prof. Berka Zečevića.

Prema obrazloženju prvostepene presude, „okrivljeni je mijenjao predmet ugovora bez prethodnih provjera, uvijek u korist firme Scout, a na štetu Budžeta, te je to činio opetovano, prema istom obrascu i cijenama koje su bile niže od realnih“.

Sud je, kako je rečeno, odbacio tezu odbrane o tome da su drugi odgovorni, a da je njihov branjenik samo potpisivao osporene akte, te je prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzeo u obzir otežavajuće okolnosti – broj radnji/akata i visinu pričinjene štete.

Istovremeno, Sud je u ovom slučaju cijenio i olakšavajuće okolnosti – raniju neosuđivanost, porodično stanje i protek vremena od inkriminiranog perioda.

Troškovi suđenja u ovom predmetu idu na teret okrivljenog, a oštećena – BiH se s imovinskopravnim zahtjevom (radi naknade štete) upućuje na parnicu.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi strane u postupku zadržavaju pravo na žalbu.  

Branitelj okrivljenog, advokat Fahrudin Ibrišimović izjavio je nakon izlaska iz sudnice kako smatra "da je Sud pogriješio".

Ustvrdio je kako nije bilo dokaza da je njegov klijent počinio spomenuto krivično djelo te „da je Sud na krivom tragu“.

Ibrišimović je, istovremeno, najavio da će nakon prijema pisanog otpravka uložiti žalbu na prvostepenu presudu izrečenu njegovom branjeniku.

Povezani članci