Politika

BURA NA SJEDNICI VIJEĆA MINISTARA BiH: Bošnjački ministri nisu nasjeli na Nešićevu igru

Vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu, koja je nastavljena jutros, odgođena je na zahtjev bošnjačkih ministara dosati, izjavio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Nešić je rekao da su bošnjački ministri tražili odgađanje zbog dodatnog usaglašavanja.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH sinoć je na telefonskoj sjednici počeo raspravu o Nešićevom prijedlogu o sastavu pregovaračkog tima s Frontexom.

Nešić je rekao da su srpski i hrvatski ministri sinoć podržali njegov prijedlog, dok su bošnjački prolongirali glasanje za jutros radi dodatnih konsultacija.

Taj prijedlog podrazumijeva i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje sporazuma sa Frontexom.

Nešić je ranije kazao da je ovo važan korak za BiH u približavanju EU i uspostavljanju saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama, o čemu bi danas u Briselu, između ostalog, politički lideri u BiH trebali da razgovaraju sa evropskim zvaničnicima.

Kako je potvrđeno za Ljudski.ba, ministar Nešić je zapravo odgovoran za dramu u Vijeću ministara BiH.

Naime, bošnjački ministri ne žele glasati o predloženom Nacrtu Sporazuma sa Frontexom, jer ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić pokušava uvući entitete u odlučivanje.

BiH jedina u regionu još nije zaključila sporazum sa Frontexom, a ovo je i jedan ništa od prioriteta za pridruživanje Evropskoj uniji

Povezani članci