Politika

KRAJ JEDNE ERE: Urušavanje SDA iznutra, Izetbegović to više ne može spriječiti

Šuti Milorad Dodik, šuti i njegov strateški partner Dragan Čović u posljednje vrijeme. Mudro šute i čekaju. Baš kao što legendarni sarajevski Indexi otpjevaše –Čekaju voz što doći neće, pa da krenu putem sreće te…

Piše: BOGDAN BAUK (Ljudski.ba)

A kakav to voz ide iz Sarajeva i ko u njemu sjedi a ko stoji, odavno je jasno. Na ulazu u kompoziciju nema više Bakira Izetbegovića, SDA je barem na državnoj razini vlasti ispala iz igre, a ta će činjenica umnogome promijeniti konstelaciju snaga ne samo na političkoj razini nego i na onoj lokalnoj. A, ukoliko se dogodi da SDA nakon 27 godina padne i na federalnoj razini to će značiti i vrlo turbulentno razdoblje za stranku koju je osnovao stari, a kojom danas upravlja mlađi Izetbegović.

SDA je, ruku na srce, najveća politička partija u državi sa savršeno organiziranom strukturom raspoređenom po javnim kompanijama i svim mogućim javnim ustanovama, od direktorskih pozicija do onih u upavnim odborima. Gubitkom vlasti ta će se piramida srušiti kao kula od karata, jer bivša perjanica SDA a danas lider Naroda i pravde Elmedin Konaković neće prezati od osvete bivšim stranačkim kolegama čim se dokopa vlasti.

Pad jedne tako jake stranke mogla bi se usporediti sa padom jedne manje, ali ne i nevažnije u bošnjačkom političkom korpusu. SBB Fahrudina Radončića urušila se nakon izbornog debakla, a slično je prošla i Platforma za progres uglednog profesora Mirsada Hadžikadića, nakon što su nezajažljivi apetiti pojedinaca izašli na svjetlo dana.

SDA je pokušala sve, bilo je tu kupovine zastupničkih ruku, nemoralnih ponuda, pa i pokušaja ucjena, ali čini se da ništa nije pomoglo.

Na vlast dolaze novi ljudi, a kakva će im politika i strategija biti kad se nađu pred prvim problemima ostaje da vidimo.

Ono što je sigurno da u SDA slijedi buran rasplet. Na stotine, hiljade stranačkih poslušnika koji su na visokim pozicijama u državnim firmama živjeli na račun stranke, na izborima su bili disciplinirano glasačko tijelo – a sada „vise“, i iščekuju sudbinu koju im je namijenio bivši Izetbegovićev čovjek od povjerenja Elmedin Konaković.

Osmorka još uvijek nema jasne i usaglašene strategije, ili ih još uvijek ne iznose u javnost. Stavovi iz Banje Luke i Mostara kristalno su jasni i bez želje za kompromisom. Bit će to tvrda kohabitacija, ali tu tek kreću pravi problemi. Prije svega, u odnosu prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, dobro uhodanom dvojcu koji je u jasnoj interakciji, što se ne bi moglo reći za njihove nove partnere u Sarajevu. I Dodik i Čović očekuju da im se ispune želje. Nema tu puno mjesta za neka posebna tumačenja. Dodik novu vlast vidi isključivo kao tehnički mandat, a slično se ponaša i Čović, kome je poklon OHR-a u izbornoj noći omogućio da se ponaša još komotnije pri izboru partnera i formiranja vlasti. Zbog toga je jasno da će nova ekipa na vlasti u Sarajevu imati tvrdo ateriranje u fotelje i na nove funkcije. No, oni će se već nekako snaći, jer su na ovaj trenutak čekali dugo, i nikako ne žele prokockati veliku priliku.

S druge strane SDA očekuje bolno prizemljenje. Jer kad nema nadzora na državnim kompanijama koje su u zadnjih gotovo 30 godina bile zlatne koke, slijedi unutarnje razračunavanje.

Iako, čini se da je ono odavno počelo još kad je član Predsjedništva SDA Edin Ramić kazao kako su pojedinci iz SDA rušili vlastitog kandidata na proteklim izborima za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Vrijeme je svođenja računa. Izetbegović će na kraju morati odstupiti, a hoće li njegovo mjesto treći Izetbegović(ka) ili će teret stranke ponijeti neko mlađi poput Ramića, ostaje da vidimo.

Povezani članci