Politika

KONAKOVIĆ PODIGAO BURU: Znaju se neprijatelji koji rade na destabilizaciji BiH

U Bosni i Hercegovini sistematski djeluju dvije struje na strateškoj destabilizaciji naše zemlje, ocjena je Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lidera Naroda i pravde. Na meti su Ustavni sud, Sud Bosne i Hercegovine i OHR. Iza sinhroniziranih napada na Ustavni sud su paraobavještajni sistemi i politike SDA i SNSD-a, poručio je Konaković.

Neprijatelji Bosne i Hercegovine su vanjski i unutrašnji. Srbijanski režim, iza kojeg stoji Aleksandar Vučić, i na drugoj strani pripadnici redova probosanskih snaga. Mete jasne: OHR, Sud Bosne i Hercegovine i Ustavni sud. Blokade Ustavnog suda Bosne i Hercegovine očituju se od negiranja presuda do imenovanja Marina Vukoje.

“Pozivam vas da pogledate presude Ustavnog suda od kada je Marin Vukoja tamo član. Pet smo izdvojili, apelanti su uglavnom bili Zvizdić i Ademović. Tim su presudama razbijene teze o tome kako će neko ovladati ili je ovladao, pogotovo Dodik. Jedna od presuda stavlja van snage Izborni zakon RS-a, jedna tretira ratne zločince u udžbenicima RS-a, jedna državnu imovinu, što je jedan od ključnih prioriteta naše zaštite. Ponavljam, linije napada na Ustavni sud analizirajte. Pozivam medije, stručnu javnost, pravnike da hrabrije otvore temu i vide kako je to sinhronozirani napad paraobavještajnih i obavještajnih sistema, zajedno s politikama SNSD-a i SDA”, kazao je Konaković.

Druga meta je OHR. Konaković smatra da je visoki predstavnik napravio tri greške. Izmjenama izbornih pravila u izbornoj noći, stavljanjem u isti kontekst prvog predsjednika Predsjedništva suverene Bosne i Hercegovine s presuđenim ratnim zločincem i najnovija - uplitanje u slučaj Kovačević. Ipak, poručuje da je rušenje OHR-a nedopustivo.

“Vidio sam neke strane analitičare bliske palom režimu koji traže zatvaranje OHR-a danas. Identičan zahtjev koji čujemo od Dodika svaki dan, Vulina i onih koji su na temelju velikosrpskih politika krenuli u destabilizaciju institucija Bosne i Hercegovine. OHR-u kritike, komentari - da, apsolutno, svakako, ali rušenje OHR-a ne. Oni danas nanose štetu i bliski su donosiocima odluka. U kabinetu predsjednika SDA takav čovjek je sjedio, pisao spise i pravio narative i danas to radi. Oni su spona između velikosrpskih politika i domaćih populista, klovnova, implementatora i galamdžija koji, vjerovatno nesvjesno, ruše sistem koji brani Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Konaković.

Na meti je i Sud Bosne i Hercegovine. Krovna institucija pravosudnog sistema. Istovremeno kada se razgovara o donošenju Zakona o sudu.

“Imate osmišljenu, koncipiranu kampanju, u kojoj su zvaničnici SDA horski, koristeći mikrofone u parlamentarnim salama, na kraju, njihov predsjednik u javnom nastupu na jednoj televiziji je rekao da je presuđen nevin čovjek Fadil Novalić. Sud Bosne i Hercegovine je treća meta velikosrpskih politika. Danas je posebna meta jer se očekuje izricanje presude Miloradu Dodiku. SDA derogira, devastira Sud tezama kako je Novalić nevin čovjek, zanemarujući dokaze netom pred izricanje presude Miloradu Dodiku”, kazao je Konaković.

Iz advokatskog pravnog tima Fadila Novalića poručuju da je postupak pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine u toku, koji je jedini nadležan i da su svi argumenti prikupljeni u apaleciji. Konaković je ocijenio da ove tri parelele nisu slučajnost nego sinhronizirani nedopušteni napad na Bosnu i Hercegovinu.

Povezani članci