Politika

KOALICIJA - SVAKO SEBI: Na izbore zajedno, a odvojeno

Kantonalne organizacije SDA, SBiH i DF-a iz Sarajeva danas su najavile zajednički nastup na lokalnim izborima 2024. i predstavile kandidate za načelnike općina u Kantonu Sarajevo.

Na zajedničkoj konferenciji za medije istaknuto je da su kandidati Samir Lokvančić za Općinu Ilidža, Eldar Čomor za Hadžiće, Nermin Hodžić za Ilijaš, Migdad Hasanović za Vogošću, Ibro Berilo za Trnovo, Dženan Selimbegović za Stari Grad (svi iz SDA), Semir Efendić za Novi Grad, Muamer Bandić za Novo Sarajevo (oba SBiH) i Denis Gratz za Općinu Centar (DF).

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo Albin Zuhrić pojasnio je da nije postignut dogovor oko kandidata za Stari Grad i da DF nije dao podršku za kandidata iz SDA jer su na izborima prošle godine podržali kandidata SDP-a Irfana Čengića za kojeg smatraju da prihvatljivo obavlja svoj posao i da nema razloga da vode kampanju protiv njega.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Faruk Kapidžić zahvalio je kolegama iz DF-a i SBiH na dobroj atmosferi tokom pregovora i pokazanoj odgovornosti prema građanima da se zaustavi, kako je naveo, destrukcija Kantona Sarajevo.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBiH Sarajevo Almir Bečarević izrazio je uvjerenje da su ponudili dobre kandidate, te da će dobiti podršku građana na izborima i osvojiti što veći broj načelnikih pozicija.

Naglašeno je da će sve tri stranke nastupiti zasebno kad su u pitanju liste kandidata za općinska vijeća..

SDA, SBiH i DF iz Sarajeva danas su najavili zajednički nastup na lokalnim izborima i predstavile kandidate za načelnike općina u Kantonu Sarajevo.

SDA će nastupiti sa šest kandidata za načelnika, SBiH sa dva i DF sa jednim.

Mandić i Gratz u Centru

Kako se i najavljivalo u Općini Centar će na megdan aktuelnom načelniku Srđanu Mandiću (NS), kandidat DF-a Dennis Gratz uz podršku SDA i SBiH-a. S druge strane, po informacijama sa zadnjih pregovora, Mandić ima podršku NS-a, NIP još nije odlučio da li će imati svog kandidata. Ako NIP bude imao svog kandidata za Centar, SDP će biti neutralan.

Efendić i Selimbegović u Novom Gradu

Predstavnici SBiH, SDA i DF-a saopštili su i da će aktuelni načelnik Novog Grada Semir Efendić u borbu za novi mandat. Protukandidat bi mu trebao biti kandidat NiP-a Mirza Selimbegović, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad. U ovoj će općini NIP-ov kandidat imati podršku SDP-a, dok je stav NS-a za sada nepoznat.

Više opcija u Novom Sarajevu?

Općina Novo Sarajevo mogla bi imati dvije kandidatkinje za načelnicu. Kandidatkinja SDP-a je definitivno aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić, koju će podržati i NIP. NS će, kako trenutno stvari stoje, imati svoju kandidatkinju, a trebala bi to biti Vildana Bešlija, iako je već bio postignut dogovor da se da podrška Benjamini Karić. Ipak, na organima Kantonalnog odbora NS jednoglasno je odbijena ta podrška. S druge strane SDA i DF će stati uz SBiH-ovog Muamera Bandića, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS.

Ponovo Čengić i Selimbegović

U Općini Stari Grad gledaćemo “reprizu” prijevremenih izbora. Kompletna Trojka plus DF su uz SDP-ovog Irfana Čengića. S druge strane je SDA-ov kandidat Dženan Selimbegović koji će još imati podršku SBiH-a i NES-a.

Muzur i Lokvančić na Ilidži

Aktuelni načelnik Ilidže Nermin Muzur ima jednoglasnu podršku Trojke za novi mandat. Protukandidat će mu biti SDA-ov Samir Lokvančić.

Hadžići, Ilijaš i Vogošća

U Hadžićima i Iljašu kandidate će imati SDA s jedne i NIP s druge strane. Eldar Čomor kandidat je SDA za Hadžiće, a protivkandidata će dati NIP uz sigurnu podršku SDP-a. Moguće je da će to biti Enes Kazić.

U Ilijašu će se sučeliti kandidati istih stranaka. Biće to SDA-ov Nermin Hodžić i NIP-ov Amar Dovadžija.

U Vogošći u borbu po novi manadat ide SDA-ov Migdad Hasanović, dok bi mu uz podršku NIP-a protukandidat trebao biti SDP-ov Fuad Abaspahić.

Povezani članci