Politika

KAD NAČELNIK ZAPOŠLJAVA RODBINU: Ekolog i ekonomista za dječiju zaštitu, njemu najvažnije da je lijep u novinama

Najmanje petoro članova uže obitelji Milana Kovača zaposleno uz najgr kršenja Zakona u lokalnoj upravi i njenim organizacijama i institucijama, od kada je osvojio mandat načelnika općine Šipovo kao kandidat SNSD-a.

Prema tvrdnjama više izvora, ali i prema dokumentaciji koja ovo potvrđuje, ali i po priznanju samog Kovača kada je upitan za komentar, načelnik Šipova je od stupanja na dužnost, općinsku administraciju i institucije za kratko vrijeme pretvorio u vlasništvo njegove obitelji i rodbine, postavljajući, na vrlo odgovorne pozicije, neiskusne nećakinje i sestričine, podobne i poslušne, bez obzira na njihove stručne kompetencije i zakonske procedure.

Dijeleći radna mjesta šakom i kapom, Kovač je prema tvrdnjama izvora, dvije nećakinje njegove supruge zaposlio u Centru za socijalni rad i to na poslovima dječje zaštite, iako je jedna po struci ekologinja (M. S.) i nije kvalificirana za rad sa, na primjer, žrtvama obiteljskog ili seksualnog nasilja. Treća osoba koja je zaposlena po njegovoj direktivi u ovoj ustanovi je ekonomista po struci, također bez potrebne stručnosti za rad s najosjetljivijim kategorijama stanovništva, ali sa “pravom” stranačkom knjižicom.

“Treća nećakinja njegove supruge je zaposlena kao v.d. direktora Turističke organizacije u ovoj općini, iako s turizmom i nema puno veze, jer je po struci tehnolog. Osim suprugine, Kovač nemilice zapošljava i svoju rodbinu. Svoju prvu nećakinju, Kovač je zaposlio u Komunalnoj inspekciji. Drugu svoju nećakinju zaposlio je na mjesto svog zamjenika. Brata svoje supruge zaposlio je u Poštama Srpske.

- Ima tu još nekoliko njih koji su zaposleni po stranačkoj liniji, majka jednog zastupnika i slično, ali najupadljivije je nemilosrdno zapošljavanje rodbine, bez obzira na stručnost. Većina ih je zaposlena bez konkursa ili je konkurs raspisivan da bi se pogodovalo kandidatima, mijenjajući pravilnike tako da se uklope u konkurs”, tvrdi izvor.

Jedan od konkursa, koji je ranije raspisan i koji je i još uvijek dostupan na oglasima za posao jeste upravo prijem profesora ekologije i jednog ekonomista. Njima je, kasnije, bez konkursa, dan ugovor na neodređeno na mjesta “stručnih suradnika za dječju zaštitu”, uz prilagođavanje sistematizacije radnih mjesta, mjesecima prije isteka prethodnog ugovora, iako za ove poslove nemaju stručne kompetencije i rade s najosjetljivijim kategorijama građana.

“Sve to je urađeno ranije da se ne bi raspisivao konkurs, jer nijedna od njih ne bi mogla proći i biti izabrana po zakonu, pošto nemaju potrebnu stručnu spremu. Istovremeno, s tim najteže pogođenim ljudima u CSR nema tko raditi, jer tamo imaju samo par kompetentnih ljudi, ali nemaju, recimo, ni pravnika ni psihologa. Ali, ekologa imaju, dok im socijalni radnici rade po vrtićima. Zamislite vi onda kako prođe s njima neka žrtva nasilja ili seksualnog zlostavljanja. Je li ova ustanova u stanju pružiti potrebnu pomoć i zaštitu, i prepoznati potrebe svojih štićenika? I to je samo jedan primjer, ima ih koliko hoćete. Ovdje je općina postala privatna stvar porodice”, kaže izvor.

Zanimljivo, Milan Kovač ni u jednom trenutku nije osporio istinitost navoda izvora kada je upitan za komentar. Kovač je šaljivo rekao da jest privatizirao općinu i da je sve istina što se o njemu govori.

“Ne radi kćerka mog brata u Turističkoj, nego u općini, tamo sam je primio i tu je samostalni stručni saradnik. Moram provjeriti kome sam raspisivao konkurse, nekome jesam, nekome nisam. Mislim da nisam nikome bez konkursa. Pošaljite mi to e-mailom sve da vidim koga sam gdje zaposlio. Reći ću vam i što ne treba. Mene kad nema u novinama ja imam problem. Morate mi i sliku staviti, neku lijepu, kaže Kovač.

Bivši predsjednik Skupštine općine Šipovo Milan Plavšić, koji je ranije otvoreno progovorio o korupciji lokalnog SNSD-a, zbog čega su ga izbacili iz stranke i smijenili, kaže da je sve što smo ga pitali istina i da je još i gore.

“Sve je to istina i još je i gore, samo ja neću prozivati tu omladinu po imenima da me ne mrze. Ali ovo što se radi je katastrofa i to me pojede. Mogao sam i ja s njima, ali ja to ne mogu, mene su ljudi glasovima obavezali da im odgovaram za sve što radim, kaže Plavšić.

Informacija da u Centru za socijalni rad u Šipovu, s najugroženijim kategorijama stanovništva, rade osobe koje nisu profesionalno osposobljene za rad s nekom od najugroženijih kategorija stanovništva, bila je dovoljno šokantna da se o tome za komentar pita i ombudsmana za djecu RS.

Na pitanje da li je prihvatljivo da ekonomisti i ekolozi obavljaju starateljstvo štićenicima kojima je potrebna pomoć ove ustanove, u ovoj instituciji su nam rekli da se “prema Porodičnom zakonu, za staratelje postavlja osobu koje ima osobu svojstva i sposobnost za vršenje dužnosti staratelja, a isto nije uvjetovano stručnom spremom niti zvanjem/zanimanjem”.

Povezani članci