Politika

IMOVINA POLITIČARA: Skromni premijer i zastupnici milioneri, kazne za one koji kriju šta imaju

Najbogatiji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona je Alen Karić iz SDP-a. Karić je vlasnik privatne firme, a prijavio je imovinu vrijednu 6,1 milion KM.

Nakon Karića, slijedi Smajo Mandžić iz Stranke demokratske akcije u čijem imovinskom kartonu stoji imovina vrijedna 1,6 miliona KM. Mandžić je, također, vlasnik privatne firme.

Nešto malo manje od 1 miliona KM, vrijedi imovina Asmira Hasića. Tačnije, prijavio je 965.000 KM u imovinskom kartonu. Hasić je također, vlasnik privatne kompanije.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović prijavio je ukupni godišnji prihod u iznosu od 60.704,62 KM. Pored toga ima i četvrtinu vlasništva nad naslijeđenom kućom u Bileći vrijednosti 100.000 KM, uz koju idu dvorište, pomoćna zgrada i oranica ukupne vrijednosti 15.000 KM. On ima i trećinu vlasništva nad naslijeđenom kućom u Bileći vrijednom 150.000 KM, a uz nju ide garaža vrijedna 25.000 KM te dvorište i dvije oranice. Vujović je prijavio i automobil vrijedan 25.000 KM, te štednju u ukupnom iznosu od 47.124,50 eura i dionice Hypo Equity BiH vrijedne 4.850 KM.

Premijer Tuzlanskog kantona prijavio je godišnji prihod koji iznosi 28.000 KM te vlasništvo nad dva automobila pretpostavljene vrijednosti 8.000 i 3.500 KM.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK još nije dobio podatke od svih političara pa se krenulo za idavanjem kazni.

"Sredinom decembra prošle godine počeli smo izdavati prekršajne naloge za nosioce javnih funkcija koji nisu dostavili podatke o imovini. Do sada je izdato 30 prekršajnih naloga, a kazna za kršenje zakona je 10.000 KM", kazao je direktor ureda Muamer Šljivić i nagalasio da je 90 % zvaničnika dostavilo podatke koji su javno objavljeni.

Inače Vlada TK na posljednjoj sjednici je donijela i odluku o uspostavi registra uposlenih u javnom sektoru i visine njihovih primanja.

Povezani članci