Politika

BURA U SDA: Optužbe na račun Trojke i međunarodne zajednice

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) ocjenjuje da hibridni rat protiv Bosne i Hercegovine dobija punu fizionomiju i zamah.

- Guranje glave u pijesak od strane domaćih i međunarodnih aktera zaduženih za stabilnost Bosne i Hercegovine, uključujući i bosanskohercegovačke institucije i pravosuđe, očigledno nije način na koji se naša zemlja treba suprotstaviti ovom opasnom procesu. Izostanak organizovanog odgovora svih patriotskih snaga, mlake reakcije nadležnih i isprazne poruke koje ne prati akcija iz međunarodnih krugova mogu samo dodatno ohrabriti osovinu koja pokušava destabilizirati Bosnu i Hercegovinu - navodi se u zaključku Kolegija SDA.

Smatraju da bi dio međunarodne zajednice "koji je nasiljem nad Ustavom FBiH i nasiljem nad voljom birača doveo na vlast nesposobne poslušnike, koji se očigledno ne mogu nositi sa secesionističkim i destabilizirajućim politikama koalicionih partnera", konačno morao priznati svoju grešku i promijeniti odnos spram procesa u Bosni i Hercegovini.

- Pokušaj da se politike bazirane na dovršenju ratnih UZP projekata zadovolje i umire guranjem u opoziciju patriotske osovine SDA - DF, ne samo da nije dao rezultat, već je očigledno dolio dodatno ulje na vatru i otvorio prostor za jačanje retrogradnih politika. Zbog toga bi dio međunarodnih krugova morao prestati da ohrabruje šutnju i kukavičluk nametnutih poslušnika. Secesionistička politika i opasni napadi na stabilnost Bosne i Hercegovine i mir neće prestati pretvaranjem da oni ne postoje ili nazivanjem tih procesa 'trivijalnim', 'nebitnim'. To su opasne zablude - zaključak je Kolegija SDA.

Kako su dodali, mora se prestati i sa izjednačavanjem "strana“ kojem pribjegava dio međunarodne zajednice, pravdajući time svoje loše procjene i projekte. Također, ne može se izjednačiti kada cijeli sistem u entitetu RS s jasnom namjerom krši Ustav i odluke Ustavnog suda, nacionalističkom retorikom ohrabruje napade na povratnike i kontinuirano provodi aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, s pojedničanim incidentima u Federaciji BiH.

- Ne postoje 'strane' koje destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, postoji strana koja je u ratu branila cjelovitost države i njen multietnički karakter, a u miru bila konstruktivni faktor u svim procesima koji su jačali državu i vladavinu zakona, i strana koja je u ratu predvodila UZP, provodila etničko čišćenje i genocid, a u miru pokušava dovršiti ciljeve UZP-a presuđenog pred međunarodnim sudovima - zaključak je Kolegija SDA.

Povezani članci