Politika

GRADONAČELNIK ZAVRĆE SLAVINE: Tuga, selo bez vode 40 dana

Stanovnici goraždanskog naselja Kuta probleme sa vodosnabdijevanjem imaju više od 18 godina. Međutim, kako kažu, nikad nije bilo gore nego ove godine. Velike vrućine i visoke temperature ovu nestašicu čine još gorom. 

Mještanima su kanisteri i kante svakodnevnica, ali ne žele živjeti kao u ratnim godinama.

Fuad Omerović, stanovnik naselja, za Hayat.ba ispričao je da voda samo ponekad dođe predveče ili u toku noći, međutim u nedovoljnim količinama.

- Nikada ovakva nestašica nije bila. Traje već 40 dana. Čovjek se ne može ni okupati. Napunimo tek koju kantu da se ugrije na suncu i tako se i kupamo. Neko se poigrava preko naših leđa - govori.

Kaže da su se mještani obraćali nadležnima. Problem su prijavili i lokalnim medijima. Svakodnevna je komunikacija sa direktoricom JKP "6. mart", sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, kao i sa prvim ljudima Komunalnog preduzeća, međutim, oni imaju neke svoje priče.

- U blizini postoji prirodno izvorište Starac, koji snabdijeva gornji dio naselja od ranije. Jedan od šefova JKP "6. mart" se, znajući kakav problem imamo, udostojio i pustio nam vodu sa tog izvora. Onda se jedan dio mještana iz gornjeg naselja požalio da nema vode i gradonačelnik uzima zatim stvar u svoje ruke, preko noći zatvara vodu, a gore otvara. Sad mislim da nemamo ni mi, a ni oni vode - kazao je  ogorčeni Omerović.

Snalaze se tako što imaju na kraju naselja jednu česmu, gdje svakodnevno dolaze i sipaju vodu. Najteže je starijima i nemoćnima, ali i porodicama sa malim bebama.

- Imamo i mladića i djevojaka, hoće da se srede, da izađu, okupaju se a ne mogu. Vrućine su velike, ljeto je. Zamislite kako je to. Nema nikakvog smisla - rekao je.

Računi, bez obzira na situaciju, redovno dolaze.

Pokušat će nešto učiniti na sutrašnjoj sjednici gradskog vijeća.

- Ja se pripremam da sutra odem na sjednicu gradskog vijeća, sutra je na redu prekinuta, pošto se bliži izborna godina, tako da se neće ni to neće održavati. Tražili smo vanrednu sjednicu , nisu nam omogućili. Sutra smo na sjednici na nekom 20. tački dnevnog reda, što znači da nas nigdje nema - istakao je.

Ne nada se ničemu dobrom.

- To je tolika neodgovornost, bezobrazluk. Potpuno nas zanemaruju. Tolika samovolja - očajan je Omerović

Povezani članci