Politika

ČOVIĆ KONAČNO DOBIO JAKU OPOZICIJU: Hrvat u Neumu ne više vrijedi od Hrvata u Posavini ili Središnjoj Bosni

Utemeljitelj Ramske narodne stranke je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević.

Ramska narodna stranka (RNS), nova stranka s hrvatskim predznakom, osnovana je u subotu u Prozoru. Utemeljitelj te nove stranke je načelnik općine Jozo Ivančević, koji je na današnjoj utemeljiteljskoj skupštini kazao kako je ta stranka osnovana zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih po...

Ivančević je za Dnevnik 2 pojasnio kako do stvaranja Ramske narodne stranke dolazi nakon istupanja iz HDZ-a 1990 – odnosno nakon što su na neki način isključeni, što na na neki način nije bilo opravdano: “Sad ćemo možda poboljšati svoj status. Kad smo bili u HDZ-u 1990, uvijek smo bili privrženi HNS-u – mi iz Rame nismo baš bili za HNS, znajući da to nije politika hrvatskog naroda. MI želimo politički izaći iz bezidejnosti, želimo dostojanstvo ramskome čovjeku, narodu i općini. Svaki pojedinac koji se želi uključiti – dobrodošao je. Politiku želimo učiniti što demokratičnijom i solidarnijom”.

Što se učešća u radu HNS-a tiče, Ivančević navodi kako su oni jedna normalna, lokalna stranka, bez velike težine, ali da će stvarati ozračje da se sve one nezadovoljne prohrvatske stranke, a i ostale – zajednički djeluju i stvaraju oporbu HDZ-u BiH.

“Mi ne želimo sad sudjelovati u sastavu HNS-a - on je prvenstveno HDZ”, kazao je Ivančević i dodao kako se preko tog tijela u njegovoj općini radi diskriminacija.

Ivančević je poručio kako žele zadržati ljude – da se ne iseljavaju: “Pokušavamo pomoći ljudima, ovdje žive i Bošnjaci – mi moramo zajednički živjeti, surađivati i rješavati probleme”.

Kad su pitanju reakcije na osnivanje stranke, Ivančević kaže kako pritisaka uvijek ima: “Kad se ne podržava politika HDZ-a, odmah si buntovnik – nisi čak ni Hrvat. Kad dođu izbori, stvara se klima da se okupi što više hrvatskog naroda i da se kaže da je tobože ugrožen. Ja nisam osjetio to”.

Izborni zakon se treba mijenjati, smatra Ivančević – da svi biraju svog predstavnika: “Ja jesam za to, ali ne po konceptu Dragana Čovića – da jedan Hrvat u Neumu više vrijedi od Hrvata u Posavini ili Središnjoj Bosni”.

S ovim liderima nema prosperiteta – bolje bi bilo da se maknu, poručuje Ivančević, i da dođu neki normalni te da se dogovaraju: “Neka svatko svoj identitet štiti, ne trebamo se mi dokazivati – nego trebamo tu živjeti. Treba biti čovjek, treba biti plemenit i pomoći drugome”.

Povezani članci