Politika

ČENGIĆ BRUTALNO ISKREN: Naprijed nećemo, nazad se ne može

Izlaza nema, ovakva situacija potrajat će naredne tri godine, smatra Čengić.

Federalni zastupnik u Domu naroda i skupštinski zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić gostovao je u jutarnjem programu BHRT-a.

Govoreći o blokadama na državnom nivou od strane parlamentaraca SNSD-a u Parlamentu BiH, Čengić kazao da je to bilo za očekivati.

"Ono što sam očekivao od ovakve koalicije, to se i dešava", kaže Čengić  i dodaje da izlaza nema, već je ovo situacija kakva će se zadržati i naredne tri godine.

Čengić je zadovoljan radom federalnog Doma naroda. Ističe da na sjednici uspijevaju završiti dnevni red, bez velikih svađa, a jedina njegova zamjerka je ta što smatra da bi trebali češće održavati sjednice.

On je komentarisao i nova imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora u javnim institucijama, što je bilo na posljednjoj sjednici Vlade FBiH.

Kaže da su svi sastavi javnih preduzeća stranački, bili i ostali. Voditelj Komšić ga je podsjetio na riječi Konakovića kada je rekao da više neće biti stranačkih zapošljavanja, a Čengić odgovara da je Konaković govorio o zapošljavanjima, a ne imenovanjima.

Vezano za rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo i ostavku premijera Nihada Uka, Čengić odgovara da će podržati rekonstrukciju isključivo jer je izgubljena skupštinska većina, a ne jer je vlada radila loše.

"Nije tačno da ima nesuglasica u klubu SDP-a. Stav SDP-a je vrlo jasan, nećemo podržati rekonstrukciju vlade jer smo izgubili većinu, ostajemo bez skupštine većine smatram da iz tih razloga treba doći do izmjena. Dakle, ne zbog lošeg rada vlade, već zbog skupštinske većine", odgovara Čengić.

Povezani članci