Politika

ČEDINA LEKCIJA DODIKU I VUČIĆU: Srpska politika žrtvuje narod

Srbi kroz istoriju pamte kolone, pamte stradanja. Pražnjenje Hrvatske bilo je plansko, to je bio genocid u kontinuitetu", rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja"."U Bihaću je 1939. godine bilo 57 odsto Srba, a danas ima 35 Srba. I šta je to? Koji je to zločin? To je genocid u kontinuitetu. Ono što su ustaše radile i govorile tokom velikog rata, desilo se na kraju devedesetih", kazao je predsednik Dodik.

Postali smo osramoćen narod gubitnika, na rubu biološkog opstanka, neshvaćen od gotovo svih historijskih saveznika, narod koji je na kraju završio u zbijegu kakav savremena Evropa ne pamti" 

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je godišnjica "Oluje" godišnjica tužnog epiloga neodgovorne politike Srbije i zločina za koje je odgovorna Hrvatska.

Kako navodi, godišnjica "Oluje" obavezuje na razum i potpuno drugačiji politički kurs kojim se svi u regionu moramo kretati.

- Nije Tuđman taj koji je bio dužan da se stara o Srbima, nego Milošević i svi koji su uz njega gurnuli Srbe iz Hrvatske i Bosne u ratove devedesetih, da bi im potom nametali podobno rukovodstvo, uvodili sankcije ili ih u dogovoru sa Tuđmanom iselili sa prostora na kojima su živjeli vijekovima, rekao je Jovanović Tanjugu poslije manifestacije obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe tokom "Oluje".

 Prema Jovanovićevim riječima, politika mora da čuva ljude, a ovdje ih je previše često žrtvovala.

- Stradanje Srba, od Hrvatske preko Bosne, do Kosova, nije samo odgovornost onih sa kojima smo bili u sukobu, već i nas samih, koji smo po ko zna koji put potvrdili da nije daleko od istine uvjerenje da Srbima pored njih samih i ne trebaju neprijatelji, kazao je on.

Jovanović je istakao da je bez sumnje za zločine u "Oluji" odgovorna hrvatska država, ali je dodao da se isticanjem samo te činjenice ne smije amnestirati "ona srpska politika koja je odgovorna za manipulisanje nacionalizmom, ona srpska politika koja je zloupotrijebila i hrvatske i bosanske i kosovske Srbe, kao i samu Srbiju, tako što ih je gurnula u ratove umjesto da ih od njih zaštiti".

- Postali smo osramoćen narod gubitnika, na rubu biološkog opstanka, neshvaćen od gotovo svih historijskih saveznika, narod koji je na kraju završio u zbijegu kakav savremena Evropa ne pamti, upozorio je Jovanović.

Povezani članci