Politika

BURA U PARLAMENTU ZBOG IZBORA VUKOJE: Bojkot Komisije za izbor i imenovanje

Dnevni red tek pete redovne sjednice Zastupničkog doma FBiH usvojen je nakon pojedinačnog glasanja.

Opozicija tvrdi da većina postoji samo od tačke do tačke, a da su dnevni red podržali zbog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama i pravima demobilisanih boraca. Vlast tvrdi da ih u Parlamentu ima dovoljno - međutim, problem je Komisija za izbor i imenovanje, koja ne zasjeda već mjesecima jer nema kvoruma. To iz opozicije priznaju da koče jer ne žele da Marin Vukoja, kadar blizak HDZ-u BiH, bude izabran na poziciju sudije Ustavnog suda BiH.

Problemi na sjednici ponovo već pri usvajanju dnevnog reda. Elektronskim glasanjem 48 je bilo za, pojedinačnim su dnevni red usvojili svi. Opozicija kaže - namjerno su htjeli pokazati da je većina u Parlamentu FBiH na klimavim nogama. Dnevni red su usvojili zbog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i Izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i branilaca i članova njihovih porodica.

„Oni nisu imali aprlamentarnu većinu da bi danas izglasali dnevni red, a kamoli zakone. Mi smo radi dva zakona vezana za boračku populaciju i Oružane snage morali podržati dnevni red“, kazao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a.

„Opozicija će biti maksimalno konstruktivna, pokazali smo to pri usvajanju dnevnog reda i ovih zakona koji zaista ispravljaju nepravde za pripadnike Oružanih snaga“, istakao je SBiH-ov zastupnik Admir Čavalić.

„To je zakon koji je i ranije usvajan, koji je imao nekih formalnih nedostataka, pao je na Ustavnom sudu, danas smo ga usvojili i otklonili tu diskriminaciju, naravno jednoglasno“, dodao je SDA-ov zastupnik Mirsad Zaimović.

Ovim Zakonom pripadnici Oružanih snaga koji su bili borci imat će povećan koeficijent – ipak, ne u visini 1,8, koliki su imali oni koji su ranije otišli u penziju. S druge strane, problemi sa usvajanjem nastupili su kada je na red došao Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, kojim bi Agencija za nadzor osiguranja uspostavljala cijene osiguranja. Zakon, ipak, usvojen, a vladajući kažu da su svjesni da je većina tijesna, ali da ih je danas bilo dovoljno.

„Vidjeli ste i sami da je jedan ili dvoje kolega se javilo da im nije registrovano bilo, 50 glasova na pojedinačnom glasanju bi bilo pozicije“, izjavio je SDP-ov zastupnik Damir Mašić.

Ondje gdje sigurno nedostaje ruku je Komisija za izbor i imenovanje. Od ukupno 9 članova, četvero iz stranaka opozicije zasjedanjima već četvrti put zaredom ne prisustvuje. Razlog - ne žele da ih 5 iz vladajućih stranaka nadglasa i na dnevni red Parlamenta stave imenovanje Marina Vukoje na mjesto sudije Ustavnog suda BiH. Predsjednik Komisije Mladen Bošković (HDZ BiH) tvrdi da na dnevnom redu Komisije imenovanja nedostajućeg sudije i nema, već da se nedolascima koče druga imenovanja, značajna za rad Parlamenta. Između ostalog, trebaju imenovati i novog predsjedavajućeg, jer je Mirjana Marinković-Lepić (NS) podnijela ostavku na tu funkciju

„Ukoliko i dalje bude bojkot, ja tu ne mogu ništa. Ostat ću predsjedavajuća u ostavci dok se to ne riješi, ali zaista vas molim da se ovim mojim činom ne kalkuliše – jedini razlog je moje zdravstveno stanje“, poručuje Marinković-Lepić.

Sjednicom je predsjedavala Edina Gabela iz Stranke za BiH. A Marinković-Lepić kaže da joj zbog zdravstvenog stanja vođenje sjednice izaziva dodatni stres te da želi da njena odluka bude uvažena i poštovana.

Povezani članci