Politika

BURNO U ZDK: Kasumović izgubio živce, upitna većina u Skupštini, ali i Gradu

Preedsjednik Bosansko-hercegovačke inicijative Fuad Kasumović javno je pozvao SDP da ovu stranku isključi iz vlasti, ili da odblokira rad kantonalne skupštine.

"Pozivam Kantonalni odbor SDP Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa predsjednikom Mirsadom Mahmutagićem da pokažu odgovornost i zrelost, budući da dva mjeseca ne zasjeda Skupština ZDK, dok se, činjenica, održavaju sjednice Vlade ZDK sa pomalo zbunjenim ministrima koji ne znaju ima li se većina ili ne?

Građanima smo obećali promjene, ne mogu problemi Zeničko-dobojskog kantona čekati da se vi smilujete odustati ili završiti propale pokušaje prekompozicije vlasti. Ako imate većinu, proglasite je i zamijenite zastupnike BHI-KF sa Omerom Škaljom i Ramom Isakom, to vam niko ne brani. Završite već jednom tu priču sa Škaljom, da krenu u punom kapacitetu raditi i Vlada i Skupština ZDK u interesu građana", poručio je Fuad Kasumović.

"Ali mi je itekako važno da zbog vaših političkih igrarija ne ispaštaju i građani i projekti. Ako imate neku novu većinu, proglasite je i počnite raditi. Ako nemate, onda hajte da radimo. Međutim, vi morate preuzeti tu odgovornost, niko drugi, napravili ste problem i preuzmite na sebe da to riješite.

Tražim od SDP-a ZDK da preuzme odgovornost za novonastalu situaciju jer su oni jedini željeli izbaciti BHI-KF iz vlasti u ZDK i zamijeniti zastupnike sa Škaljom i Isakom, ali završite već jednom tu priču i da se krene ozbiljno raditi.

BHI-KF i ja kao njen predsjednik nemam ništa protiv da napravite većinu sa Škaljom i Isakom, ali Skupština i Vlada ZDK moraju funkcionisati i raditi u interesu građana, a koja će to biti većina odnosno koje stranke će činiti vlast to me apsolutno ne zanima. Krajnje je vrijeme da prekinete ovu agoniju, uozbiljite se i postanete svjesni da smo tu zbog građana Kantona, a ne zbog ličnih interesa", stoji u Kasumovićevoj objavi.

Ono o čemu ne govori Kasumović iz čije stranke je premijerka kantona je koliko je zastupnika ostalo privrženo njegovoj stranci, posebno nakon vijesti da gube i većinu u Gradskom vijeću.Kaoi i Skupština ZDKL i vijeće nije zasjedalo dva mjeseca.

Sve je izvjesnija prekompozicija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, nakon što su pojedini zastupnici Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad napustili ovu stranku i odlučili otkazati poslušnost dojučerašnjem šefu, gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. Osim toga, zbog niza drugih problema traje i rat između koalicionih partnera u Zeničko-dobojskom kantonu, Kasumovića i Kantonalnog odbora SDP-a, dok sa zeničkim ogrankom SDP-a gradonačelnik Zenice do sada nije imao problema i bespogovorno su ga slušali, bolje nego i pojedini vijećnici iz njegove stranke. Kako će biti u budućnosti i kakav će stav zauzeti Elvis Alijagić i Nermin Mehić u Gradskom vijeću Grada Zenica, saznat ćemo uskoro, jer upravo je Kasumović odlučio da SDP u Zenici izbaci iz prostorija iznad restorana Dubrovnik.

Elvis Alijagić trenutno obnaša dužnost v.d. predsjednika Gradskog odbora SDP-a i na svom profilu je prošle sedmice napisao status “Fuade, istjeraj NAS!!!“. Nedugo nakon toga je izbrisao ili deaktivirao profil na Facebook-u. Drugi vijećnik Nermin Mehić je na status Kantonalnog odbora SDP-a da daje punu podršku ministru Benjaminu Sinanoviću, pisao u komentarima da ne postoji Kantonalni odbor i da će naknadno javnosti objasniti kako je formirala Federalna vlada. Komentari su obrisani od strane Mehića, također ekspresno. Treći vijećnik u Gradskom vijeću Amel Šišić je zauzeo drugačiji stav od ranije pomenutog dvojca, pa je zbog toga prošle sedmice dobio i prijetnje putem telefona od Kasumovića, koje je prijavio zeničkoj policiji.

Bazu, kada je u pitanju većina u Gradskom vijeću, Kasumović je do sada imao u Zeničkoj inicijativi-Kasumović Fuad (ZI-KF), ali je i ona upitna. Pravo stanje će se znati na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća. Jedan od onih koji je osvojio mandat 2020. godine u vijeću je i bivši predsjednik kluba ZI-KF Kenan Uzunović, koji je također okrenuo leđa svom dojučerašnjem šefu. Čak je poručio da će se aktivno uključiti u rušenje Kasumovića i njegove većine u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Koliko Uzunović ima uticaja u svoje prijašnje kolege iz vijećničkih klupa, znat će se uskoro.

Vijećnike SDP-a smo već ranije pomenuli, a svakako će biti interesantan i stav Mahdija Alića iz Naroda i pravde, jer upravo ova stranka je dio pregovora o novoj većini u Zeničko-dobojskom kantonu. Vijećnik koji je do sada redovno bio podrška Kasumoviću u Gradskom vijeću Edisej Sjerotanović je napustio u međuvremenu Gradsko vijeće, pa će umjesto njega u klupe sjesti Jasmin Hodžić ili Aldin Isaković koji dolaze iz Saveza za bolju budućnost.

Povezani članci