Politika

BURA U DRŽAVNOM PARLAMENTU: SNSD i HDZ pokušali sve, ali nisu uspjeli, završeno glasanje

Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH trenutno raspravlja o hitnosti procedure kada je riječ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koje je u parlamentarnu proceduru uputila SDA.

Izmjene se odnose na integritet izbornog procesa, točnije uvođenje tehnologija u izborni proces, koje bi znatno umanjile malverzacije tokom izbora, manipuliranje izbornim rezultatima, krađe.

Rasprava se vodila sat vremena. Zastupnici iz SNSD-a kazali su da su protiv hitne procedure, optužujući SDA da su izmjene pisane u suradnji s pojedinim ambasadama.

Kažu da je riječ o obimnim izmjenama koje ne trebaju da se “prelamaju preko koljena”. Tvrde kako su ZA izmjene Zakona u kontekstu uvođenja novih tehnologija, ali ne na hitni način.

Protiv hitnog usvajanja je i HDZ. Tvrde kako su i oni ZA nove tehnologije, ali da nikada neće podržati izmjene Izbornog zakona koje ne uključuju i, kako kažu, zaštitu konstitutivnih naroda, u ovom slučaju takozvano „legitimno predstavljanje“.

Iz parlamentarnih klupa Trojke mogle su se čuti optužbe kako se pojedinci kriju iza Poslovnika i procedura, a da suštinski nisu za integritet izbornog procesa, ipak, ukoliko to transparentno kažu, javnost će ih osuditi i optužiti da su za krađe na izborima.

Podsjetimo da je visoki predstavnik nedavno najavio kako će on, ukoliko to Parlament BiH ne odluči, nametnuti odluku.

Nakon rasprave pristupilo se glasanju. Od 36 prisutnih, 27 je glasalo da se o izmjenama Izbornog zakona raspravlja po hitnoj proceduri, 9 je bilo protiv, bez suzdržanih. Postoji opća i entitetska većina.

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da ga prihvate većinom glasova oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Povezani članci