Politika

KRAJ ZA DODIKA: Vrijeme da ovaj čovjek ode

Najave secesije Milorada Dodika izazvale su brojne reakcije. Pozivi da međunarodna zajednica djeluje, upozorenja na opasnost retorike i isticanje važnosti zaštite teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je entitet unutar Bosne i Hercegovine i pravo na secesiju nema.

Svojim najavama Dodik, koji konstantno ističe značaj Dejtonskog sporazuma, očigledno konstantno krši upravo taj sporazum.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost”, zaprijetio je Dodik, gostujući na RTRS-u, kako će proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Ništa novo. A ove najave onda povod za oštre reakcije. Od Ambasade SAD-a, ali i pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jima O’Briena, inače jednog od pravnika koji je radio na izradi Dejtonskog sporazuma: “U Daytonu smo razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na secesiju. Tačka. SAD će djelovati ako neko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”

Upravo u međunarodne strukture nadu polažu i domaći političari.

“Ponavljam i pozivam, po ko zna koji put, na hitno raspoređuvanje EUFOR-a ili NATO vojnika na područje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao najefikasniji odgovor na Dodikove ratne ideje o secesiji bh entiteta RS”, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH (NiP).

“Mislim da garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju razmotriti najavljene prijetnje i preduzeti odgovorajuće mjere”, ocijenio je Šerif Špago, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

SAD mjere najavljuje. Domaći političari podijeljenih stavova. Jedni ne vide razlog za prepirke u vezi s državnom imovinom, a drugi otcjepljenje i nezavisnost RS-a vide kao izolaciju tog entiteta.

“Da je to pitanje prijepora oko kojeg se lome neka koplja bespotrebno. Mislim da je zakon vrlo precizno definirao što je državna imovina Bosne i Hercegovine”, izjavio je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH (HDZBiH).

“Pitam njega i sve koji to zagovaraju kakav je to ambijent i budućnost nekog entiteta koji traži nezavisnost. Koje su to zemlje koje bi to priznavale, koja je to ekonomija koja bi to podržala, gdje bi izvozili svoja dobra koja tamo proizvode, kolike bi bile plate”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (NiP).

Mrđu predstavnicima opozicije ima i onih koji u Dodikovim najavama vide i dublje planove.

“Mislim da je poslana poruka međunarodnoj zajednici u kontekstu sudskog postupka koji se vodi pred sudom Bosne i Hercegovine u predmetu Milorad Dodik i da je u pitanju pokušaj da se s međunarodnom zajednicom pokuša napraviti vrsta određene političke trgovine”, smatra Dženan Đonlagić, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH (DF).

Dok federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak najavljuje hapšenja, puna podrška Miloradu Dodiku iz redova njegove stranke i koalicionih partnera u RS-u. Isak nema ingerencije da Dodika hapsi, poručuju Cvijanović i Stevandić. Dok druge stranačke kolege kažu da samo štite RS i Dejtonski sporazum.

“Ukoliko se neko drzne, pogotovo bilo kakav ilegalac, da nameće bilo kakve odluke o tome da se ta imovina, koja na osnovu Ustava pripada RS-u i Federaciji BiH, otima od RS-a, onda da računaju da RS da ima veoma jasne odgovore”, naveo je Radovan Kovačević, delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH (SNSD).

Naviknuti na ovakvu retoriku godinama unazad, a svaki put reakcije i upozorenja ista. U ime zaštite Dejtonskog sporazuma, Dodik, jasno je, najavama secesije krši sporazum. Međutim, to kao da mu nije jasno, kao i ono da bi unutrašnji dogovor u vezi sa pitanjem državne imovine zatvorio Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, jer je među uvjetima koji za to moraju biti ispunjeni.

Na kraju poruka banjalučkog novinara i profesora filozorije Dragana Bursaća.

-Vrijeme da ovaj čovjek ode. Zbog života, zdravlja i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, poručio je Bursać uputivši poziv OHR-u i Američkoj ambasadi u BiH.

Povezani članci