Politika

BRADARA NA STRANPUTICI: HDZ mediji bi da Nikšić donese potpise, nema se vremena za gubljenje

HDZ-ovi mediji  čini se nisu zadovoljni prvim potezima Lidije Bradara kao Predsjednice F BiH po pitanju načina na koji se želi konstituisati vlast u ovom entitetu..Analizu prenosimo u cijelosti.

Novoizabrana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara preuzela dje užnost od dosadašanjeg predsjednika FBiH Marinka Čavare i odmah nakon toga primila kandidata “Osmorke” ili “Sedmorke” i HDZ BiH za predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića, inače lidera SDP BiH. U kratkom priopćenju za javnost iz ureda nove federalne predsjednice navedeno je kako je ona time počela konzultacije za imenovanje novog federalnog premijera. Oboje su se, kako je priopćeno, suglasili kako “nema vremena za gubljenje”.

Javnost je stekla dojam kako će Bradara nakon ovog sastanka donijeti i potpisati odluku, sukladno ustavnim ovlastima, o imenovanju Nermina Nikšića za predsjednika Vlade Federacije BiH, te je poslati potpredsjednicima da ju supotpišu, kako to nalaže federalni ustav. To se, međutim, nije dogodilo.

Praksa u demokratskim zemljama je da šef države daje mandat za sastav vlade onome tko ga uvjeri da ima podršku parlamentarne većine. Istina, Federacija BiH nije država, već jedna od dviju federalnih jedinica, ali princip bi trebao biti isti. Problem je što u nas ne postoji ustaljena praksa “konzultacija o dodijeli mandata”, zbog čega je nakon jučerašnjeg sastanka uslijedila za demokratske standarde neuobičajna formulacija “nema vremena za gubljenje”.

Po uzoru na druga demokratska društva, nova predsjednica FBiH Lidija Bradara na konsultacije bi trebala pozvati šefove klubova parlamentarnih stranaka ili koalicija, ili, pak, kandidate za premijera FBiH. Od njih bi trebala zatražiti potpise zastupnika, jednog i drugog parlamentarnog doma kojima kandidat dokazuju da imaju potporu većine u Parlamentu. Onog kandidata koji predoči takav dokaz predsjednica Federacije BiH bi, bez odugovlačenja, trebala imenovati za predsjednika Vlade FBiH, te odluku o imenovanju poslati na supotpis potpredsjednicima.

No, čini se, kako su “konsultacije” krenule stranputicom. Bradara i Stojanović pokušavat će, izgleda, narednih 30 dana, iza zatvorenih vrata, nagovarati SDA-ovog federalnog dopredsjednika Refika Lendu da se suglasi da Nikšić bude imenovan za premijera FBiH, a on će, uljudno i pristojno, to odbijati.

Kada istekne ustavni rok od mjesec dana, kojeg je amandmanima na federalni Ustav nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, javnosti će biti priopćeno da premijer FBiH i vlada nisu izabrani zbog blokade SDA, odnosno dopredsjednika FBiH koji se nije suglasio s imenovanjem Nikšića. Tu tvrdnju Lendo će moći lakonski oboriti riječima: “Tko ja blokirao, ja. To je neistina, pa nikad mi i niste dostavili odluku o imenovanju da je potpišem”. I bit će u pravu.

Zato predsjednica FBiH, koliko sutra, ponovo treba pozvati Nermina Nikšića, na konsultacije, kojima će nazočiti i dvojica dopredsjednika, i zatražiti od njega pismeni dokaz da ima podršku većine u oba doma Parlamenta FBiH. Na konsultacije, treba pozvati i predsjednike zastupničkih klubova, drugog bloka SDA- DF, koji pretendira na vlast i zatražiti istu stvar. Time bi pokazala jedan odnos prema svima, a mandat federalnog premijera naravno, treba dati onom iza kojeg stoji parlamentarna većina, te odluku o imenovanju uputiti dopredsjednicima FBiH da ju potpišu. U protivnom imat ćemo 30 dana “izgubljenog vremena”./HMS/

Povezani članci