Politika

BORCIMA ISTA PRAVA: Izjednačeni branitelji HV-a i pripadnici HVO-a

Koordinacija Ministarstva hrvatskih branitelja RH s predstavnicima krovnih braniteljskih udruga HVO HRHB-a održana je u petak u Mostaru tijekom koje je naglašeno kako sva prava koje imaju branitelji iz Republike Hrvatske imaju i hrvatski branitelji koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).


Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je današnji radni sastanak imao za cilj analizirati realizaciju zakonskih rješenja i svih mjera koje Vlada RH, a posebno ministarstvo branitelja, usmjerava prema populaciji pripadnika HVO-a.

-  Ono čemu smo svjedočili iz izvješća i stavova predsjednika braniteljskih udruga me raduje. Gotovo da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi iziskivalo žurno rješavanje. Većinu njih smo riješili, a riješili smo ih u našem zajedništvu i partnerstvu – izjavio je Medved.

Kako je kazao, pripadnici HVO-a su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata snažno zastupljeni.

-  Svi ratni vojni invalidi (RVI)  iz HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja prepoznati su u našem zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i u mirovinskom sustavu RH. Išli smo korak po korak, a ovaj posljednji čin izmjena Zakona, koji je nastupio početkom ove godine, omogućio je svim RVI, bez obzira na postotak invalidnosti, podnošenje zahtjeva i reguliranje mirovine u RH – podsjetio je hrvatski ministar branitelja.

Ovo ministarstvo nastavlja s raznim aktivnostima kako bi pomoglo hrvatskim braniteljima, a sve te pogodnosti mogu koristiti i hrvatski branitelji iz BiH.

- Hrvatska je izgradila četiri veteranska centra, izgraditi ćemo ih još pet i nastavljamo sa širenjem te mreže. Već ove godine započinjemo sa izgradnjom braniteljskih centara, riječ je o usluzi za branitelje koji su u potrebi za trajnim smještajem. Imamo i program preventivnih sistematskih pregleda, a njega ćemo omogućiti i pripadnicima HVO-a, omogućiti ćemo im i korištenje veteranskih centara za rehabilitaciju i poboljšanja kvaliteta njihovog zdravlja, omogućit ćemo im smještaj u braniteljske centre za sve koji su u potrebi – potvrdio je Medved te dodao kako je to „rezultat jasne politike, opredjeljenja i konkretnih mjera koje smo najavili i prije osam i prije četiri godine.“

Ministar je i svom obraćanju medijima iskazao i potporu izgradnji Muzeja HVO-a u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru.

- Uz potporu udrugama, želim istaknuti i potporu radu Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru, kao i potporu realizaciji Muzeja Domovinskog rata ovdje u Mostaru koje je naše ministarstvo prepoznalo kroz javni poziv. S izgradnjom tog muzeja budućim generacijama ostavljamo istinu o Domovinskom ratu – zaključio je Medved.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zahvalio je ministru Medvedu za sve što je učinio kroz proteklih osam godina svog mandata.

- Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo je zaštita dostojanstva Domovinskog rata i naših branitelja te to činimo u najboljoj vjeri i suradnji s ministarstvom branitelja RH – kazao je Čović.

Čović je također iskazao zadovoljstvo statusom branitelja HVO-a koji oni imaju u hrvatskom zakonu.

Povezani članci