Politika

BIH GORI, VLAST SE ČEŠLJA: Skupi cirkus u režiji političara, vuk sit, a ovce niko ne broji

Vatra gori, svi zadovoljni. Ministar odbrane BiH Zukan Helez primorao srpske predstavnike da traže helikopter Oružanih snaga BiH, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić slavi dolazak helikoptera iz Srbije. Vuk sit, a ovce niko ne broji, u najkraćem je rezime neozbiljnog političkog populizma onih kojima nije stalo da se u BiH bilo šta sistemski riješi.

Piše: Bogdan Bauk

- Elementarne nepogode su bezbjednosni elementi gdje država mora odmah pokazati sve svoje kapacitete bez obzira na barijere, politike i obračune - rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a Siništa Karan.

Reklo bi se da je ministar savjestan i odgovoran, ali Karan kao i svi iz RS-a spreman je žrtvovati hektare i hektare šume, ugroziti ljudske živote da bi dokazao kako je BIH nefunkcionalna država. I jeste, jer Karan i njegove stranačke kolege do zadnjeg izbjegavaju korištenje helikoptera oružanih snaga BiH u želji da vatru gase srbijanski helikopteri. 

S druge strane ministri iz bošnjačkog naroda Zukan Helez i Elmedin Konaković BiH brane zabranom leta helikoptera iz susjedstva dok se ne podignu čelične bosanske ptice.Dok se oni dodgovore vatra proguta hektare i hektare prirodnog bogatstva BiH, a onda mogu da zajedno lete helikopteri iz BiH i Srbije.

Vijeće ministara je na "hitnoj" sjednici pozvalo vlade Srbije, Hrvatske i Crne Gore da pomognu gasiti požar na Zelengori. Nešić se odmah pohvalio kako je sa kolegom iz Srbije dogovorio dolazak helikoptera, Oružane snage BiH nije ni pominjao. Helezu i Konakoviću spasioci iz Srbije viiše nisu sporni, jer je par sati prije toga iz RS-a zatražen i helikopter iz BiH.

Da su ministri malo svjesniji i odgovorniji mogli su mnogo ranije efikasnije reagovati. EU je mnogo davno uspostavila Centar za hitnu koordinaciju. To tijelo prati prirodne nesreće i spremno je alarmirati sve koji mogu da pomognu, kada zahtjev stigne do njih. To su, na primjer, uspješno uradile Bugarska i Sjeverna Makedonija, pa su vatrogasci i oprema EU predvođena sa 16 aviona i pet helikoptera, ugasile požare. 

Dakle, da ponovimo i Nešiću, da lakše upamti - 16 aviona i pet helikoptera!

Dosad bi požar bio ugašen, a građani BiH bili bi pošteđeni još jedne populističke sapunice kratkog daha!

S druge strane Helez i Konaković su dio ekipe koja je u F BiH odustala od nabavke kanadera. Važno je da se leti iznad Sarajeva.Trojka je nastavila tamo gdje je stala SDA. F BiH za trideset godina nije ništa uradila da osigura zaštitu imovine građana i prirodna bogatstva. Valjda je još uvijek dovoljno pokazati mišiće Dodiku.

S druge strane Vijeće ministara BiH se također ne trudi stvoriti pretpostavke da BiH ima svoje snage koje mogu biti efikasne. Što bi kad ionako niko neće odgovarati za štetu koju godinama čine.