Politika

AMERIKANCI STEŽU OBRUČ OKO DODIKA: Investicije upitne, prvo provjera

Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini poručuju da bi se investitori trebali zapitati gdje završava novac, posebno ukoliko ulažu u entitet RS.

 

Izjava State Departmenta o investicijskoj klimi za BiH za 2024. godinu poziva ih da provedu rigoroznu dubinsku analizu prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo upletanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman.

Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci čelnika, nastojanja da se protuustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvara pravne rizike koji dodatno kompliciraju poslovno okruženje.

Potencijalni investitori bi trebali potražiti informiranog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz srpnja 2024., koji je u dva slučaja visokog profila presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup , koncesiju ili privremeno korištenje.

Sud je također pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalificira kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno, poručuju iz Američke ambasade u BiH.

 

 

GUyNks8WwAAD6_X.jpg

 

Povezani članci