Politika

AKCIJA RUŠENJA SCHMIDTA: Otkriven Dodikov plan

Advokat predsjednika Republike Srpske, Goran Petronijević, najavio je predstojeću pravnu borbu u Sudu BiH s ciljem razjašnjavanja međunarodnog statusa visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prema Petronijevićevim riječima, slučaj će obuhvatiti raspravu o navodnom kršenju međunarodnog prava od strane Schmidta, što bi moglo dovesti do njegove krivične odgovornosti.

 Petronijević tvrdi da je Schmidtov status postao središte pažnje i da će se o tome raspravljati i na sjednici Vijeća sigurnosti UN. Naglasio je da će na svakom narednom ročištu protiv Milorada Dodika biti predstavljeni dokazi da Schmidt nije izabran u skladu s predviđenom procedurom i da nema ovlasti za nametanje zakona.

  Petronijević je također ukazao na sve veći interes Njemačke za Schmidtove poteze, te da će i ova zemlja ispitivati njegovo djelovanje zbog sumnji na kršenje međunarodnog prava.

 Suđenje Dodiku je, prema njegovim riječima, otvorilo pitanje legalnosti i legitimiteta visokog predstavnika, a cijela međunarodna zajednica sada raspravlja o Schmidtovim potezima.

 Zaključio je da je proces protiv Dodika greška i da bi mnogi, uključujući pravosuđe BiH i američku ambasadu, voljeli da do njega nije ni došlo, jer je Sud BiH, prema Petronijevićevim riječima, pokušavajući zaštititi Schmidta, napravio brojne propuste.

Povezani članci