Politika

AKADEMIK KUKIĆ BEZ PARDONA: Odnos s Dodikom se pokušava zadržati iako je to u koliziji

Iako Vijeće Evropske unije podržava preporuku Evropske komisije o uslovnom otvaranju pregovora koju smo dobili početkom prošlog mjeseca, te pozdravlja reformske napore nakon dobijanja kandidatskog statusa, budućnost nije optimistična. Ispred Bosne i Hercegovine se i dalje nalazi nekoliko ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Političke volje nema, a svaki zakon važan za građane rezultat je višesedmičnih nadmudrivanja lidera vladajuće koalicije.

Radno u institucijama Evropske unije. Značajni sastanci, važne odluke. Pogodna prilika za Bosnu i Hercegovinu. Barem je to moglo biti, ali nije. Prvi rok za potencijalno otvaranje pregovora sutra, a u BiH bez velikih promjena. Lista prioriteta odavno poznata - i dalje ista. Zakon o sudovima BiH, koji čeka da državna koalicija konačno odluči gdje će smjestiti apelaciono vijeće Suda BiH, kao i zakoni o sprečavanju pranja novca i sprečavanju sukoba interesa, kao prioriteti nad prioritetima, još nisu ugledali svjetlo dana, jer državna vlast za saglasnost nije spremna.

“Neće biti spremni ni za datume do Nove godine ni za datume u martu“, kaže akademik Slavo Kukić.

Ipak, nadu da nije sve tako crno, kada je u pitanju put naše zemlje ka evropskim integracijama, ulijeva, tvrde analitičari, to što značajan utjecaj imaju drugi faktori. Zbog toga bi, između ostalog, naša zemlja mogla dobiti pozitivan signal nakon sutrašnjeg sastanka Evropskog vijeća. Kukić je optimista: „Sve mi se nešto vrti u glavi da bismo mogli dati pozitivnu ocjenu za nešto što sa pozitivnom ocjenom nema veze – i zakazati pregovore o pristupanju BiH EU. Naravno, ne zbog specijalne ljubavi prema BiH nego zbog svojih vlastitih i geopolitičkih interesa Washingtona“, dodaje Kukić.

Ni analitičar Zoran Krešić ne isključuje da do kraja sedmice dobijemo otvaranje pregovora sa BiH: „Postoje neki prijatelji BiH koji uvjetuju otvaranje pregovora s BiH zajedno sa novim statusom Ukrajine. Znamo da je Briselu, većini članica EU, i Washingtonu veoma bitan status Ukrajine - ne bih isključio ni takvu mogućnost raspleta“.

Uzimajući u obzir sve faktore, ispred EU lidera je zahtjevna sjednica sa brojnim neriješenim, a bitnim pitanjima, no na zahtjevne zadatke bi trebalo podsjetiti i domaće političare. Da pokažemo sposobnost za završavanje domaće zadaće, nema alternative. Da bi na red došli važni reformski zakoni, vladajuća koalicija mora ostaviti po strani interesna stranačka stajališta, a za to postoji samo jedan način.

„Ukoliko zaista u vladajućoj koaliciji prevlada želja da se iskoristi prilika i, s druge strane, ukoliko zaista u Banjoj Luci smatraju da i novac koji EU komisija ima da ponudi za BiH, ali i neke druge privilegije koje EU želi da stavi na sto ne samo za BiH nego i za ostatak regije - vrijede toga da u političkom smislu ne samo da se donose ti zakoni koji su potrebni nego da se i odustane od nekih zakona koji su već usvojeni“, ističe Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

Politički analitičar Adnan Huskić smatra kako kod stranaka na državnom nivou na jednima vide da čine napor da se nešto uradi, a drugima ovo nije prioritet.

Dodaje Huskić, riječ je o nekonstruktivnim strankama, koje različitim uslovljavanjima blokiraju evropski put naše zemlje: „Jedan potpuni paradoks djelovanja državne koalicije - sada imate situaciju u kojoj vi izlazite u susret onima koji nisu zainteresovani za EU put, koji ga blokiraju. Referišem se na stranke iz RS-a - SNSD i koalicija oko njega“.

„Odnos s Dodikom se pokušava zadržati iako je to dvoje naprosto u koliziji. Ako hoćeš ovo raditi, onda sa Dodikom, htjeli ili ne, mora zaškripati“, napominje Kukić.

Osim brojnih upozorenja na destruktivne politike iz RS-a, ključne reformske zakone koji su na čekanju i različita politička stajališta na državnom nivou - pred Bosnom i Hercegovinom je još mnogo posla. Podsjećamo, lideri na državnom nivou posljednji put su zajedno sjeli 16. oktobra, a to ne ulijeva veliku nadu u brze dogovore i ispunjavanje uslova.

Povezani članci