Politika

MOBILIZACIJA U RS-u: U Srbiji nije svima drago

Godinama u Bosni i Hercegovini, odnosno u jednom od dva entiteta Republici srpskoj, traje intenzivan izborni inžinjering u korist vladajuće partije u Srbiji. Određeni broj njih glasa iz dijaspore, međutim fiktivna prebivališta u Srbiji su mnogima omogućila da utiču i na lokalnom nivou. Tako je i ove godine.

U nedelju će kolone automobila i autobusa krenuti iz RS-a ka Srbiji. Vučićeva vlast ima veliku vojsku birača iz susjedstva koji "moraju" doći i glasati. U tome pomaže vlast iz RS-a, a šta o tome misle Srbijanci osjetio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon što je Beogradu poručio da će izaći na izbore i glasati za SNS.

Veliki je broj ubvredljivih komenatara dobio zbog činjenice da će u susjednoj zemlji sudbinu građanima krojiti i oni koji tamo ne žive.

Informacija Komesarijata za izbjeglice i migracije o broju bh. državljana koji su u posljednjih 11 godina postali i državljani Srbije šokantna je s obzirom na to da je riječ o nezamislivo velikom broju. To je posebno zanimljivo kada se uzme u obzir da je taj broj neuporedivo veći u odnosu na broj novih državljana u ostalim susjednim zemljama Srbije.

Od 2011. do 2022. državljanstvo Srbije je dobilo 179.302 građana BiH, 28.242 građana Crne Gore, iz Hrvatske njih 20.324, a iz Sjeverne Makedonije oko 8.200 osoba. Ovakve brojke ukazuju na mobilizaciju državljana iz Rs-a s ciljem glasanja na izborima u Srbiji, a što je nepobitna činjenica kojoj svjedočimo. Ukoliko primijetimo i veliku podršku političara iz Rs-a stranci predsjednika Aleksandra Vučića, jasno je o čijem se sistemskom dugogodišnjem izbornom inžinjeringu radi.

Veliki broj glasača iz Bih nije odlučujući, ali je lijepa prednost za Vučića. Ne traba zaboraviti da u nekim manjim pograničnim gradovima kao što je Mali Zvornik vlast određuju glasači iz BiH.

Povezani članci