Nauka

NOVI USPJEH BIH STUDENATA: Aida i Nadir nosioci nagrade Friedrich Wilhelm 2022

Osnivač Bosnia Futures Foundation dr Edhem Čustović pored ogromnog posla na podršci mladim ljudima iz BiH redovno afirmira i njihove uspjehe u svijetu. tako nas je sada obavijestio da su bosanskohercegovački studenti dobitnici prestižne nagrade Friedrich Wilhelm na Univerzitetu u Aachenu!!!

Rektor Ulrich Rüdiger uručio je nagradu Friedrich Wilhelm 2022 Aidi Ališić i Nadiru Kopić-Osmanović. Dr.phil.Aida Ališićc - Katedra za personalnu i organizacionu psihologiju uspješno je odbranila doktorsku disertaciju na temu "Samoupravljačke kompetencije u kontekstu akademskih karijera: razlike između i unutar pojedinaca" 

Nadir Kopić Osmanović - uspješno je odbranio magistarsku disertaciju na temu "Termo-mehanički spregnuti gradijent-prošireni model plastičnosti oštećenja za velike deformacije“

"Gledajući unazad, bilo je to divno i korisno iskustvo. Imao sam priliku da upoznam i sprijateljim se sa nekim izuzetnim ljudima. Razvio sam svoje znanje u građevinarstvu i interesovanje za računsku mehaniku i modeliranje materijala. Ovo posljednje je na kraju dovelo do odluke da nastavim obrazovanje ka doktoratu. Nastavljam dalje, nastavit ću svoje istraživanje na Katedri za strukturnu mehaniku i numeričke Bergische Universität Wuppertal," kaže Nadir.

Ključni cilj nagrade je promocija istraživanja i nastave, kao i podrška studentima i naučnicima na RWTH. Nagradu Friedrich Wilhelm dodjeljuje istoimena fondacija, koju je 1865. godine osnovao prethodnik sadašnje holding kompanije AachenerMünchener.  Naziv fondacije se odnosi na prestolonasljednika i kasnijeg cara Fridriha Vilhelma III. Godine 1858. primio je donaciju od 5.000 talira od Aachener und Münchener  Feuerversicherungsgesellschaft kako bi osnovao politehnički institut u Rajni. Ova donacija formirala je osnovu za kasnije osnovanu Fondaciju Friedrich Wilhelm, koja je tada stvorila osnovu za RWTH Aachen University.

Povezani članci