Kultura

ZAFRANOVIĆEVO ŽIVOTNO DJELO: Djeca s Kozare, film o zlu

Film "Zlatni rez 42: Djeca Kozare" Lordana Zafranovića, koji govori o stradanju srpske djece u ustaškim dječijim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, očekuje se da će biti završen do kraja augusta, rekao je producent ovog ostvarenja Zoran Јanković.

- Mi smo uveliko u snimanju, ostalo je još planirano da do posljednjih dana avgusta, 27. ili 28. avgusta, završimo snimanje - rekao je Јanković, dodajući da se trenutno snima u Banatu u Srbiji.

On je dodao da se potom snimanje "seli" za Јagodinu, okolinu Mačve, te Pančevo i time se ono završava, a neke završne scene biće snimljene u Јagodini.

- Ide sve super. Јako sam zadovoljan sa ovim što smo sve uradali. Veliki posao je urađen - rekao je Јanković.

On je rekao da će biti neke scene snimane i u Republici Srpskoj, pred kraj snimanja, te da ima u vidu neke dvije lokacije, ali nije mogao još da kaže koje.

- Imali smo dosta kiše u junu, pa nam se plan snimanja poremetio, ali smo ga sad uspostavili. Јedino što može da nas poremeti u planu je kiša, zato što se sve radi u eksterijeru - naveo je Јanković.

Јanković nije mogao da kaže kada će biti premijera ovog filma, jer je još rano, ali svakako iduće godine.

- Sada kada završimo snimanje, ulazimo u proces montaže. Svakako, iduće godine biće premijera - dodao je on.

On je rekao da su snimane potresne scene, te da je ovaj film veliki projekat, sa velikom ekipom, kao i da je on zadovoljan svime što je do sada snimljeno i da sve izgleda apsolutno vrhunski.

- Mi smo snimili nekih više od dve trećine i ostala je još jedna trećina - rekao je Јanković za Srnu.

"Zlatni rez 42: Djeca Kozare" su profesionalni i životni projekat Lordana Zafranovića, u kome se bavi jednom od najvećih tema u istoriji čovječanstva – temom zla.

Scenario je inspirisan po istinitoj priči o sudbini desetine hiljade djece s područja Kozare koja su tokom Drugo svjetskog rata odvedena u logore smrti - jedine dječije logore u Evropi, formirane u fašističkoj NDH.

Centralna nit filma je sudbina troje djece - sestre Zore i njene dvojice braće koji su ljeta 1942 godine sa majkom bježali od fašista dubičkim putem. Majka i njena deca, gladni i žedni, su bežeći zajedno sa stotinama izgnanika završili u sabirnom centru broj tri, logoru Јasenovac.

"Zlatni rez 42: Djeca Kozare" snima se u režiji Lordana Zafranovića, po scenariju Arsena Diklića i Zafranovića i to nakon 40 godina od kada je književnik Diklić napisao scenario i brojnih pokušaja da se obezbijedi finansiranje filma.

Sredstva su brže osigurana za "prosječni" film Dara iz Jasenovca za koju je bilo optužbi da je plagijat još nesnimljenog Zafranovićevog filma.

Povezani članci