Kultura

SARAJEVO OPET CENTAR MODE: Stiže 20 revija, ali i nagrade za "žene koje osnažuju"

Ljubitelji mode i kreativnosti će i ove godine biti počašćeni trećim izdanjem Sarajevo Modest Fashion Festivala (SMFF), koji će se ponovo održati ispred ARIA Mall-a od 15. do 24. augusta 2023. godine. Ovaj jedinstveni modni događaj posvećen umjerenoj modi okuplja progresivne dizajnere i dizajnerke, kreativce i ljubitelje mode iz Bosne i Hercegovine i regije.

Modest moda postala posljednih godina sveprisutni fenomen u svijetu mode, ali i u našoj regiji. Sve veći broj modnih marki i dizajnera ističe skromnost i eleganciju kao ključne vrijednosti savremene žene. Umjereni modni stil osvaja veliki broj pristalica širom Europe, ali i globalno, a modni događaji poput Sarajevo Modest Fashion Festivala igraju ključnu ulogu u promociji ovog stila i okupljaju kreativce koji stvaraju trendove za budućnost. Na modnim revijama SMFF-a će svoje kolekcije i radove ove godine pokazati Modni studio NIT, DIER BRAND, Magic Women, Hidzab moja kruna, Hana Fashion Atelier, Elma Tutic Collection, Asya handmade, dizajnerice za djevojčice Samre Topić Šljivić, Magbago veganski brand dizajnerice Tamare Đurić, Its HAVA, ARTISAN A i Wedding Studio Sara.

“Ove godine, s posebnim zadovoljstvom, najavljujemo saradnju sa dvije izuzetne ambasadorice Sarajevo Modest Fashion Festivala - fashionisticom Suzanom Huseinbegović i inžinjerkom odjevne tehnologije Aldijanom Hadžifejzović. Ove inspirativne i talentirane dame, svaka na svoj način, doprinose promociji umjerene mode, prepoznajući njezinu važnost i doprinos raznolikosti u modnoj industriji. Također će preuzeti ulogu moderatorica revijalnog dijela događaja, donoseći nam stručne uvide u modni svijet, ali i načinu života koji današnja moderna žena vodi.” - ističe Sanela Merjem Muharemović, predsjednica udruženja Naš koncept i organizatorica Sarajevo Modest Fashion Festivala.

Posjetioci ovog događaja mogu očekivati prezentaciju preko 20 kreativaca i dizajnera koji će predstaviti svoje najnovije kolekcije. Modne revije bit će nezaboravno iskustvo gdje ćete moći uživati u izvrsnosti njihovih radova i otkriti nove modne trendove.

“Uz modne revije, očekuje vas i niz zanimljivih panela. Na ovogodišnjem SMFF-u okupit ćemo stručnjakinje iz područja mode, zdravlja i psihologije. Razgovarat će se kako na otvaranju Festivala, tako i na zatvaranju, o inovacijama u modnoj industiji, djevojčicama i modi, te psihičkom i fizičkom zdravlju žene. Ono što smatramo važnim dijelom ovog događaja je dodjela priznanja “Žene koje osnažuju” izuzetnim ženama iz naše zemlje i regije, koje su svojim radom, djelovanjem i rezultatima, primjeri i inspiracija mnogima.” - kaže Muharemović. Ove godine će priznanja biti uručena Raziji Mujanović, našoj najboljoj i višestruko nagrađivanoj košarkašici, Team Managerici ženskih selekcija Bosne i Hercegovine ispred Košarkaškog saveza BiH a koja je i članica Komsije za žensku košarku FIBA Evrope. Selmi Selman, bosanskohercegovačkoj i američkoj likovnoj, medijskoj i performance art umjetnici, romskog porijekla, a koja djeluje i kao kulturna i socijalna aktivistkinja i koja je osnivačica organizacije 'Marš u školu' koja uspješno stipendira mlade Romkinje, te stimulira i pomaže mlade Rome da idu u školu. Ovo priznanje će dobiti i književnica Sanela Karišik Begović, Osnivačica Edukativnog centra za žene i djecu „Sara Sabri” u Sarajevu te Osnivač Ženskog edukativnog centra „Rahma” u Novom Pazaru i autorica 18 knjiga, te vlasnica i direktorica izdavačke kuće Sara Sabri d.o.o., te Neli Hasić, regionalnoj direktorici organizacije "Think pink – zajedno smo jedno" koja je nedavno otvorila prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u Bosni i Hercegovini – Think Pink Centar.

Ovaj festival je posebno značajan za kreativce modne industrije koji osvježavaju tradicionalne komade odjeće i modnih dodataka uvodeći nove ideje. Sarajevo kao domaćin ovog događaja predstavlja otvorenu platformu za za regionalne kreativce i modnu industriju, potičući razmjenu ideja i kreativnosti što je prepoznao i BH Telecom, ovogodišnji glavni pokrovitelj SMFF-a.

Kako biste bili u toku s najnovijim informacijama o programu, panelima, modnim revijama i panelisticama, pratite službene društvene mreže SMFF-a za zvaničnu agendu i svečanosti koje nas očekuju na 3. Sarajevo Modest Fashion Festivalu od 15. do 24. augusta 2023. na modnom događaju koji ne želite propustiti.

Izvor: Bizbook.ba

Povezani članci