Kultura

SVIRKA PO NATO NOTAMA: Ritam 84 spaja BiH i SAD

‘‘Ritam ‘84.‘‘ je jedinstveni muzički događaj koji je inspirisan olimpijskim duhom koji je spojio Sarajevo i Los Angeles te ‘84. godine, što je naročito došlo do izražaja kroz umjetničko stvaralaštvo. ‘84 godina je bila plodonosna što se tiče muzičkih ostvarenja u SAD, ali čak i još više u bivšoj Jugoslaviji i Sarajevu, gdje se od dodjele Olimpijade do ‘84 razvila čitava jedna nova muzička struja koja je zauvijek ostavila svoj pečat na ovom gradu.

Razni bendovi su nastali i ‘‘razvili krila‘‘ u ovim godinama a Ex-Yu Rock centar im je odlučio posvetiti ovaj event nazvan ‘‘Ritam ‘84‘‘ uz pomoć DJ-eva Marle Felis, DJ CHI i Sowa koji su zanimljivim muzičkim kolažom spojili stvaralaštvo tog perioda u Jugoslaviji i SAD.

Stanardno okićen muzičkim artefaktima i spomenima jednog legendarnog doba, Ex-Yu Rock centar je uporan u svojoj misiji da ostane bastion kulture i uporište kulture sjećanja ali i žarište stvaranja jedne nove tradicije u našoj državi. 

Ovaj projekat je realiziran uz pomoć NATO štaba u BiH. General - brigadirka NATO-a, Pamela McGaha otvorila je ovaj događaj kratkom izjavom za medije:

- Ove godine je 40. godišnjica Zimskih Olimpijskih Igara i tom prilikom htjeli smo proslaviti jedinstveno muzičko naslijeđe regiona i pružiti podršku mladim ljudima da nastave ovu posebnu tradiciju. Htjeli smo naglasiti važnost vrijednosti poštovanja i prijateljstva koje su tako ključne u olimpijskom duhu, rekla je Pamela McGaha.

Povezani članci