Kultura

SLAVLJE U ITALIJI: Posebno priznanje za Kosovo

Kosovska umjetnica Doruntina Kastrati i skulpturalna postavka „Zvone tišine metala i kože“ nagrađena je „Posebnim priznanjem za državno predstavljanje“ na svečanosti 60. Međunarodne izložbe umjetnosti na Biennalu u Veneciji.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova saopštilo je da nagrađena instalacija predstavlja četiri skulpturalna objekta: dva su napravljena po uzoru na ljuske različitih vrsta orašastih plodova, koji se koriste u proizvodnji lokuma, a druga dva po obliku proteza koje se koriste za hirurške implante u koljenima.

Kustoskinja instalacije je Eremire Krasniqi. Instalaciju prati i zvučni projekat koji su komponovali Paul Hauptmeier i Martin Recker.

bijenla.jpg

Kosovski paviljon u Veneciji naručila je Hana Halilaj, kustoskinja Nacionalne galerije Kosova u organizaciji Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulla Ceku čestitao je cijeloj ekipi, uz komentar “Žene Kosova pišu historiju”.

“Naša zemlja dotiče vrhunce svjetskog uspjeha u umjetnosti”, naveo je on na Facebooku.

“Izuzetno dostignuće umjetnice Doruntine Kastrati, koja je Kosovo uvrstila među najbolje u konkurenciji preko 80 zemalja iz cijelog svijeta”, naveo je ministar Ceku.

Istakao je da je ovo prvi put da Kosovo dobija ovakvo priznanje od prvog učešća na Venecijanskom bijenalu 2013. godine.

On je pojasnio da skulpturalna postavka "Zvone tišine metala i kože" vuče korene iz iskustava žena koje su radile u fabrici lokuma u ​​Prizrenu, ‘mjestu rođenja umjetnika’.

Kosovski paviljon, kao i Međunarodna izložba umjetnosti — La Biennale di Venezia, ostaju otvoreni do 24. novembra 2024. godine u italijanskom gradu Veneciji.

Povezani članci