Politika

"KOSOVSKI BOJ": Stop popovima i topovima, nova Republika Srpska na čekanju

Još jedan "boj na Kosovu" se završava. Zapucalo se, Srbija je podigla vojnu gotovost na najviši nivo i na kraju će Srbi mirno ukloniti barikade: Očekivano predsjednik Srbije po starom dobrom običaju slavi još jednu pobjedu krijući se iza navodnih garancija koje je dobio od međunarodnih predstavnika. S druge strane teško se oteti dojmu da je sve završeno nakon jasnog upozorenja kosovskih vlasti KFOR-u da imaju snagu ukloniti barikade i da će to učiniti.

Piše BOGDAN BAUK           (Ljudski.ba)

Da se predstavnici kosovskih vlasti ne šale kada tvrde da ih je BiH opametila i da neće dozvoliti novu Republiku Srpsku u svojoj državi pokazala je i zabrana ulaska poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju. Nekada su u BiH išli popoivi, pa topovi, onda su popovi spuštani helikopterom kao u Crnoj Gori, da bi na kraju popovi ostali s druge strane granice jer srbijanska vlast ipak na Kosovu nema svoje saveznike u državnim institucijama.

Tačno u ponoć Vučić se sastao s Porfirijem, borbena gotovost u Srbiji je podignuta. Poslata je još jedna poruka "da Srbe neće niko da bije" i da bi se mogli otvoriti putevi na Kosovu koje niko ne želi. Vučić je negirao umješanost Srbije u postavljanje bariikada na sjeveru Kosova, ali je dogovorio njihovo uklanjanje.

Prethodila je slika iz aviona, samo ovog puta Vučić nije jeo čevape kao nakon dolaska u Sarajevo. Teško bi pali na želudac koji se skupio jer sila na Kosovu ima svoje limite. 

Dan ranije kosovski premijer Albin Kurti je poslao poruku da se s kriminalcima ne razgovara i da će arikade silom biti uklonjene ako to ne učini KFOR. Bio bi to poraz međunarodne diplomatije i Srbije pa je pronađeno solomonsko rješenje. Vučić je pustio priču o garancijama i zamolio Srbe da se povuku. Sud na Kosovu u kućni pritvor je prebacio uhapšenog srpskog policajca što je navodno iznenadilo premijera. Za Srbe to je pobjeda, a kosovo ništa izgubilo nije. Još jedna kriza bliži se kraju. 

Nakon svega s Vučićem se u jednom sigurno možemo složiti "Srbi nisu na barikade izašli jer im je to palo na pamet"

Nakon medijskih napisa da su na bariukadama primjećeni i pripadnici ruske paramilitarne organizacije Wagner stigla je i poruka bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja o poptrebi mobilisanja svih snaga na Kosovu kako bi se spriječila  rusko srpska destabilizacija Kosova. EU i SAD su svjesne da bi eskalacija sukoba mogla biti okidač i za njihovo proširenje na ostatak regiona pa ne smiju previše pritiskati kosovske vlasti da dopuste formiranje zajednice srpskih opština.

U tom scenariju prijetnje iz Srbije da bi trajno odsjekli sjever od ostatka Kosova bi bile realnije jer bi i formalno štitili srpski teritorij. Ovako, je to agresija na suvrerenu državu koju još nije priznao tek mali broj zemalja od kojih su neke poput Maroka i Argentine imale u predsjedniku Srbije vjernog navijača u utakmicama protiv Hrvatske na SP u nogometu. Situacija na Kosovu je ipak više od igre.

 

Povezani članci