Kultura

SARAJEVO JE ČUDO: Edge, Bono i Amanpour poslali snažne poruke građanima

Gitarista benda U2 David Howell Evans, poznatiji kao Edge, u pratnji frontmena benda Bona Voxa prošetao sinoć crvenim tepihom uoči projekcije filma "Poljubite budućnost" koji otvara 29. Sarajevo Film Festival. 

Film prati priču o poslijeratnom koncertu benda U2 u Sarajevu, ali i opsadu grada uz svo teroriziranje njegovih građana.

- Sarajevo je danas jedno čudo, ali ono je čudo jednako koliko je bilo i tada. Ono je danas takvo jer su ljudi odlučili da održe svoju sreću i humanost, za nas je privilegija da budemo prijatelji grada Sarajeva. Moramo biti sretni zbog filma. Danas je 30 godina od našeg koncerta koji je prikazan u filmu. Prolaze nas žmarci jednostavno, lijepo je ponovo biti ovdje - kazao je gitarista Edge na crvenom tepihu.

Ekipa filma "Poljubite budućnost" kojije otvorio ovogodišnji 29. Sarajevo Film Festival prošetala je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta uoči projekcije i ceremonije otvaranja, a među njima su i legendarni muzičar Bono Vox i novinarka Christian Amanpour. 

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter. 

Ova priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

- Imam bosanski pasoš i to mi je najveća čast. Mislim da smo došli ovdje sada praktično kao turisti, ovo je prelijepa zemlja i ljudi, divan grad, ovdje smo turisti koji imamo jako mnogo prijatelja. Ovo nije naš film, mi smo tu kao ljubitelji filma. Mislim da je naš dio u filmu prevelik u odnosu na naše uloge koje smo tu tada imali. Smatram da je naša uloga mala u svemu tome u odnosu na sve one koje slavimo ovdje, koji su heroji. Ono što smo mi uradili je mala stvar, ali je s druge strane ogromna za nas - kazao je Bono Vox ekipi BHT-a na crvenom tepihu.

Jedna od najistaknutijih novinarki Christian Amanpour čiji je dio karijere obilježen izvještavanjem iz ratnog Sarajeva, prvi put nakon rata došla je u Sarajevo.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što se nalazim na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala. Danas je prvi put da sam prohodala ovim tepihom i zaista sam ponosna na tu priliku jer ovo je film koji govori o otporu Sarajeva tokom ratnih dešavanja - istaknula je Amanpour novinarima na crvenom tepihu.

Povezani članci