Kultura

MARŠAL IH NIJE VOLIO: Tito je obožavao Bosnu, ali slavni bend nije podnosio

"Bijelo dugme" bilo je najpopularnija rock grupa u bivšoj Jugoslaviji. Osnovani su 1974. godine u Sarajevu i vrlo brzo su se pojavili sa singlovima i long play pločom i hitovima "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac,", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Kad bi bio Bijelo dugme", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Top", "Da sam pekar" i drugima.

Kao iznimno popularnija grupa bili su pozvani da sviraju i pjevaju Josipu Brozu Titu na dočeku Nove godine.

- Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki Titovi unuci su pjevali: "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac", pa su doveli taj bend što pjeva tu pjesmu jer su shvatili da drug Tito želi čuti baš to. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas s bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt - rekao je lider Bijelog dugmeta Goran Bregović u intervjuu za Nedeljnik.

Isti je događaj svojevremeno komentirala i Tereza Kesovija koja kaže da Bijelo dugme zapravo nije otjerano, već je Tito bio taj koji ih nije mogao slušati pa je izašao iz prostorije.

To što ih Tito nije volio, nije utjecalo na karijeru Dugmeta pa su postali i ostali najpopularniji sastav bivše Jugoslavije.

Povezani članci