Društvo

ZBOGOM SNOVI: Autoput Sarajevo-Beograd spao na treću traku preko planine

Potrebu za projektovanjem i izgradnjom treće trake preko Romanije Putevima Republike Srpske iduće sedmice zajedno će prezentovati delegacije Istočnog Sarajeva i opštine Sokolac. O ovoj kapitalnoj investiciji, podržanoj od Vlade Srpske, kao i o nizu projekata, važnih za opštinu i za grad u Sokocu su razgovarali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik te opštine Milovan Bjelica.

Treća traka preko Romanije, projekat je čija se realizacija očekuje iduće godine, a na sastanku sa poslovostvom Puteva Srpske delegacije grada i opštine tražiće odgovore u vezi sa početkom projektovanja i eventualnim terminom realizacije ovog projekta.

Interesantno je da se ova inicijativa pokreće iako je na velika zvona najavljivan put od Sarajeva do Beograda koji je upravo trebao biti trasiran preko Sokoca. Čini se da su ipak bili u pravu skeptici posebno vezano za gradnju autoputa ka Istoku BiH jer postoje različiti interesi F BiH i RS-a.

Dok je Srbiji i RS-u važno spojiti dijelove RS-a sa susjednom zemljom negodovanja su stizala posebno iz Goražda koje je tražilo da krak zamišljenog autoputa prođe kroz ovaj grad. Priča o autoputu je skoro potpuno zamrla, a prema Goraždu je počeo da se kopa tunel što je pratilo puno kontroverzi. Sada se Romanija rješava trećom trakom o čemu se puno prije govorilo nego što je plasirana ideje autoputa Sarajevo Beograd.

Nakon što je SDA uzdrmana promjenom vlasti utihnula je priča o bratskoj ljubavi iz Turske. Tamo su nedavno bili novi članovi Predsjedništva BiH, ali o putu barem u jabnosti nije bilo govora.

Kako Ćosić kaže, saobraćajnice u Istočnom Sarajevu su ključ povezivanja građana Ističnog Sarajeva i Sokoca, a upravo one nisu u sjajnom stanju.

Ključ povezivanja stanovnika Sokoca sa ostalim gradskim opštinama jeste i autobuska stanica koja je u privatnom vlasništvu, a osim obaveze da učestvuje u kupovini ovog objekta, grad investira i u izgradnju vatrogasnog doma i sanaciju glavne sokolačke ulice. Podrška grada i izgradnji Graske kuće.

- Bitno je da Grad da podršku zbog istorije sjećanja i smještaja određenih institucija poput pozorišta, bioskopa, muzeja - kaže Bjelica.

Povezani članci