Kiseli krastavci, ajvar, sok od paradajza i jabuke, sosovi, likeri od višnje i aronije, rakije, samo su neki od proizvoda koji zahvaljujući vrijednim đačkim rukama i savjetima iskusnih profesora pune magacin Poljoprivredne škole.
Cijene su pristupačne, a sva proizvodnja obavljena je u školi, od sjetve, preko berbe do konzervacije, odnosno od njive do tegle. Učenici i profesori ne kriju zadovoljstvo onim što su uspjeli da naprave i iznesu na police. Na njih je ponosan i direktor škole Bojan Bakal, koji je rekao za “Glas Srpske” da se trude i rade na promociji, a cilj je da učenike osposobe za budućnost.
– Želimo da sve što uče kroz teoriju znaju upotrebiti u praksi – pojasnio je Bakal.
Poljoprivreda nije samo čizma i motika, rekao je Bakal i naglasio da to postaje urbani dio i da se poljoprivreda razvija kao i druge tehnologije.
– Proizvodnja hrane je nešto bez čega ne možemo i to je jedna od strateških grana u Srpskoj. Suština je da imamo što zdraviju hranu i što kvalitetniji proizvod te da đake naučimo da razmišljaju u tom pravcu – kazao je Bakal.
Poljoprivredna škola iz godine u godinu bilježi rast prodaje proizvoda. Sve što proizvedu na praktičnoj nastavi nastoje da plasiraju na tržište, jer je dio novca iz budžeta škole uložen u nabavku repromaterijala.
– Prodajemo proizvode da bismo mogli da nabavimo sve za novu proizvodnju. Od sezone zavisi i naš proces proizvodnje. Kiseline su u završnoj fazi, a na redu je cijeđenje soka od jabuke – istakao je Bakal.
On je objasnio da građani mogu donijeti u školu svoje jabuke, koje se potom obrađuju kroz praktičnu radionicu.
– Primimo voće pa ga klasiramo, peremo, meljemo, presujemo, punimo boce sokom i pasterizujemo. Tako građani od svojih jabuka dobiju gotov proizvod, tačnije zdrav i prirodan sok – pojašnjava on.
Bakal ističe da prodaju sve što proizvedu, a kod formiranja cijena trude se da su to proizvodi koji nisu pretjerano jeftini, ali da nisu ni skupi.
– Ambalaža je poskupjela, tako da smo morali malo da povećamo cijene u odnosu na ranije godine. U okviru škole imamo i malu siranu i pekaru. U pekari proizvode obroke koji se plasiraju u čajnoj kuhinji škole, a za dio učenika ti obroci su besplatni – dodaje Bakal.
Profesor praktične nastave Nemanja Jelić kaže da imaju zaokružen proces i da cijeli kolektiv učestvuje u proizvodnji zimnice, kako učenici, tako i profesori praktične nastave i stručni saradnici.
– Dugi niz godina kroz školski magacin prošlo je mnogo generacija, nerijetko oni mlađi, ali sada ni njih ne manjka. Uglavnom su to stalni kupci, starije osobe, domaćice, koje sa pijace navrate i do nas – kaže Jelić.
Dodaje da najčešće rade po “ugovorenoj” proizvodnji te da se pravi nalog za branje, a sve traje dok traje i proces proizvodnje.
Kada je riječ o proizvodima, profesor kaže da mu se najviše dopadaju kiseli krastavci, ajvar, paradajz sos i liker od oraha.
100. rođendan
Poljoprivredna škola posebna je po mnogo čemu, iznjedrila je mnoge uspješne generacije i to čini već čitav vijek. U čast 100. rođendana ove vaspitno-obrazovne ustanove biće upriličene izložbe, zanimljiva predavanja, kao i takmičenje u kalemljenju.
– Oktobar i novembar su mjeseci koje ćemo posebno posvetiti školi, učenicima i nastavnicima, da bi vijek postojanja bio što ljepše obilježen, tačnije, kroz razne aktivnosti – istakao je Bojan Bakal.